12 lekcij pohodništva

12 lekcij pohodništva (foto: unsplash) unsplash
8. 5. 2021

Pohodništvo je odlična aktivnost, ki povrh vsega ustvarja še nepozabne spomine. Omogoča nam priložnost, da se umirimo. Prav tako pa nas uči pomembnih življenjskih resnic.

Lekcije, ki nas jih uči pohodništvo:

1. Veliko jih je hodilo pred nami

Vsakič, ko hodimo, smo lahko hvaležni za tiste, ki so nam naredili in utrdili pot pred nami. Tudi v življenju bi morali vedno hoditi s hvaležnostjo za trdo delo naših prednikov, da smo lahko, kjer smo.

2. Veliko jih bo hodilo za nami

Nismo prvi in ne zadnji, ki hodijo po poti, plezajo po gori in občudujejo razgled. Medtem ko smo hvaležni za delo naših predhodnikov, čutimo tudi pomembno dolžnost do tistih, ki bodo hodili za nami. Da pustimo pot, goro in planet v boljšem stanju. Skrb za zanamce je izrednega pomena.

3. Vedno lahko spremenimo pot

Poti so vedno polne presenečenj. Morda smo imeli v načrtu določeno pot, pa se nenadoma pojavi priložnost, da gremo povsem drugje. Tudi v življenju imamo vedno na voljo možnost, da spremenimo smer, najdemo novo pot ter poslušamo intuicijo.

4. Uživanje v poti

Če smo osredotočeni le na končno destinacijo, bomo pozabili, da nas lepote obkrožajo ves čas. Poti so polne dolin, vrhov, dreves, rož in živali. Bodite hvaležni za vse, kar srečate in vidite na poti do vrha (hriba in življenja). 

5. Tišina je najlepši zvok

Tišina v gorah, kjer ne slišimo prometa in hrupa, nas opomni, kako prijetna ter pomembna je, saj nam omogoča, da slišimo sebe in se umirimo.

6. Lahko gremo dlje, kot si mislimo

Hoja v hribe daje dve možnosti: doseči vrh ali se obrniti. Da dosežemo vrh moramo hoditi naprej, v svojem ritmu. Tudi ko je življenje težko, vse kar lahko naredimo je, da korakamo pokončno naprej.

7. Včasih se je potrebno ustaviti in zadihati

Včasih pa si je potrebno odpočiti. Telo ima svoje meje in potrebno ga je poslušati. Tako med hojo v hribe kot tudi sicer.

8. Gorivo je pomembno

Gore nas opomnijo, kako pomembno je, kaj dajemo vas. Če pijemo in jemo lahkotno in čisto hrano, bomo lažje prišli na vrh. Če jemo umetno in težko hrano pa si bomo vzpon otežili.

9. Bremena na ramenih

Prav tako si lahko otežimo pot s težo bremen na hrbtu. Modri popotniki nosijo po poti le najnujnejše. Tako je tudi v življenju, za lahkotnost bivanja moramo nositi čim manj bremen in posedovati le najnujnejše.

10. Skrbni koraki

Pogled je vedno usmerjen v naslednji korak, včasih v dva ali tri naprej. Tako se izognemo nevarnostim. Tudi vselej v življenju bi morali biti zavestni vsakega svojega koraka in se zavedati kam nas bo ta peljal. 

11. Starost je samo številka

Pohodniki so lahko otroci ali upokojenci. Tisti, ki imajo možnost in si želijo, bodo hodili, čeprav vsak v svojem ritmu. 

12. Če lahko prehodiš goro, lahko narediš karkoli

Doseči vrh je fizični, mentalni in čustven uspeh. Motivira nas in opomni, da lahko v življenju z voljo dosežemo, karkoli si zadamo.

Pa srečno proti vrhu!

Po navdihu: becomingminimalist.com

Preverite še:

In Kako na nas vpliva dan, preživet v naravi?