Kako reševanje v gorah poteka v resnici? Razlaga gorski reševalec na primeru nemške planinke

Kako reševanje v gorah poteka v resnici? Razlaga gorski reševalec na primeru nemške planinke (foto: GRS Bovec) GRS Bovec
6. 5. 2021

Vse več ljudi zahaja v gore, a v gorah ni prostora za nepremišljena dejanja. Naj nam bo sledeča reševalna akcija v opomnik.  

V pondeljek, 22. junija 2020, je gorska reševalna služba Bovec dobila poziv, da se je ob sestopu z Jalovca poškodovala 68-letna planinka nemškega državljanstva. Z njo je bil njen 72-letni mož. 

Na snežišču kmalu pod vrhom je zdrsnila, drsela po snegu in se (na veliko srečo) ustavila na skalah ob robu snežišča. Zlomila si je nogo in imela poškodovano glavo.

GRS Bovec

Zaradi premočnega vetra je bilo helikoptersko reševanje onemogočeno, reševalci pa so morali reševanje izvesti na klasičen način. To pomeni, da so se odpravili peš iz doline Loške Koritnice ter nosili vso opremo (nosila, vrvi itd.) skoraj do vrha Jalovca. Na pomoč se je odpravilo 15 članov GRS Bovec s pomočjo GRS Rateče. Od sproženja akcije do prihoda k ponesrečenki je trajalo približno 5 ur.

GRS Bovec

Ob prihodu so bili reševalci neprijetno presenečeni, saj sta imela oba planinca popolnoma neprimerno opremo. Na nogah sta imela le nizke športne čevlje in derezice ter na sebi lahkotna oblačila, kar nikakor ne sodi v hribe. 

GRS Bovec

Nakar je sledilo težavno prenašanje ponesrečenke čez snežišča s pomočjo vrvne ograje in kasneje spuščanje po vrvi nižje do bivaka na Kotovem sedlu. Tja so prispeli okoli 3.00 ure zjutraj, kjer so se odločili, da počakajo na helikopter, ki naj bi ob ugodnih vremenskih razmerah priletel v jutranjih urah. Klasičen način sestopanja bi do doline Tamar trajal še vsaj 4 ure in grozne bolečine za ponesrečenko. 

Malo pred 7.00 uro zjutraj je prispel helikopter, ki je ponesrečenko odpeljal v bolnišnico. 

KAKO PA V RESNICI IZGLEDA REŠEVANJE? 

GRS Bovec

Morda se zdi, da so tovrstna reševanja za reševalce mala malica. A potrebno se je zavedati, da gre za tako fizično kot tudi psihično zahtevne naloge. Omenjena nesreča se je denimo zgodila v poznih popoldanskih urah, kar pomeni, da so imeli vsi reševalci za seboj že delovni dan. A so kljub utrujenosti brez pomislekov odhiteli na pomoč. Ne pozabimo, da v naši deželi reševalci to počnejo povsem prostovoljno. 

Med potjo se jim pletejo razne misli: “Glede na to, da helikopter ne more leteti, mora biti višje res močan veter… In ne vemo točno, kje je človek, in v kakšnem stanju je… ” pove Žiga Langus, ki je ravno na tej akciji doživel svoj ognjeni krst reševanja.

Ob pozivu so prejeli le približno nadmorsko višino in lokacijo. To pomeni, da morajo sprva ponesrečenca sploh najti. Če je ponesrečenec tuj državljan, ki naših gora ne pozna dobro, tudi s težavo točno opiše lokacijo in tako je reševanje še težje izvedljivo.

GRS Bovec

Potrebno se je torej zavedati, da reševanje ni tako preprosto, kot se nam morda zdi iz udobja varne doline. Tudi v tej noči so ponesrečenko iskali v vetru, snegu in na izpostavljenih delih.

Hkrati pa so reševalci dobili poziv na še eno akcijo, saj sta se v jugozahodnem razu v Mangartu zaplezali dve plezalki hrvaškega državljanstva. Na pomoč je priskočil še GRS Tolmin. 

GRS Bovec

Ekipa GRS Bovec po delovni in neprespani noči pri bivaku na Kotovem sedlu

POMEMBEN NASVET ZA VSE, KI ZAHAJATE V GORE: 

Vstopamo v poletno pohodniško sezono in vse več planincev se odpravlja v gore. Kljub temu, da je v dolinah že poletje in visoke temperature, vladajo ponekod v gorah še vedno zimske razmere, zakar potrebujemo tudi popolno zimsko opremo: topla oblačila, primerno obutev, cepin in dereze. Tudi en korak po snežišču brez primerne opreme je lahko usoden! Če smo oblečeni zgolj v poletna oblačila, tvegamo pohladitev. Tudi julija in avgusta se lahko temperature v gorah zelo hitro spustijo do ledišča. Vedno preverite razmere in čim bolj zanesljivo vremensko napoved.

Dodatna oprema, ki vam lahko pride prav: čelna svetilka, piščalka (ki vam lahko koristi v primeru nesreče in/ali če slučajno zmanjka baterije na telefonu), polnilnik za telefon oz. "power bank".

Spoštujte goro in premišljeno hodite po njenem kraljestvu ter ne pozabite, da ste tam le ponižen gost, ki vstopa v mogočen svet naravnih zakonov.  

Zahvala pa seveda vsem gorskim reševalcem, ki vedno priskočijo na pomoč, četudi bi lahko v tistem času počeli kaj bolj prijetnega in predvsem... bolj varnega. 

Ana Vehovar