TO se zgodi z vašim telesom, če prenehate piti sladke pijače

TO se zgodi z vašim telesom, če prenehate piti sladke pijače (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2021

Sladke pijače danes najdemo praktično že povsod; v lokalih, trgovinah, bencinskih črpalkah... Postale so praktično del našega vsakdana. A ravno z uživanjem sladkih pijač lahko škodimo našemu zdravju. Preberite, kaj se zgodi, če prenehamo s pitjem sladkih pijač!

Bolj zdravi zobje

Sladkane in gazirane pijače lahko poškodujejo zobno sklenino, zaradi česar so zobje bolj občutljivi in boleči. Prav tako pa pitje takih pijač vpliva na sam videz našega nasmeha; v eni izmed raziskav so celo namignili, da bi ženska, ki 3 - 5 let vsak dan popije 2 litra določene gazirane pijače, imela enako poškodovane zobe, kakor odvisniki od drog. (vir)

Manjša možnost za dehidracijo

Nekatere sladkane pijače vsebujejo kofein, ki je diuretik. To pomeni, da lahko pitje sladkih pijač pospešuje izločanje vode, posledično pa lahko pride do dehidracije. Ko ste žejni je najbolje, da pijete navadno vodo.

Manj zaužitih kalorij

Seveda pitje vseh pijač, ki niso voda, predstavlja tudi določen kalorični vnos. Sploh, če se borite z odvečnimi kilogrami je lahko eden izmed prvih korakov to, da pijete samo še vodo.

Boljše delovanje možganov

Veliko ljudi v službi popije kakšno sladkano pijačo, ki jih zaradi sladkorja in kofeina nekoliko zbudi. A kljub temu, da sladke pijače lahko pripomorejo k boljši osredotočenosti v nekem trenutku, lahko imajo dolgoročno slab vpliv.

V eni izmed raziskav so odkrili, da uživanje sladkorja na dolgi rok lahko privede do slabšega spomina in zmožnosti učenja. (vir)

Rakava obolenja in neplodnost

Nekatere sladkane pijače vsebujejo bisfenol-A oziroma BPA. Ta se izloča največkrat iz embalaže (plastenke) v pijačo, ki jo pijemo. BPA že dolgo povezujemo z rakavimi obolenji (npr. rak dojk ali prostate) in z metaboličnimi boleznimi. Nekatere študije pa so odkrile tudi, da je uživanje BPA lahko povezano z neplodnostjo. (vir)

Naredite torej uslugo svojemu telesu ter prenehajte s pitjem sladkih in gaziranih pijač. Za začetek si lahko pomagate tako, da pijete naravne sokove, limonado ali nesladkan čaj. 

Veronika Sivka