15 vprašanj, ki razkrijejo, ali ste odvisni od sladkorja

15 vprašanj, ki razkrijejo, ali ste odvisni od sladkorja (foto: profimedia) profimedia
5. 4. 2021

Nekateri znaki sladkorne odvisnosti so strašljivo podobni odvisnosti od alkohola ali drog. 

Ko gre za odvisnost od sladkorja skoraj nikoli zares ne ukrepamo in tega še zdaleč ne jemljemo tako resno kot odvisnost od alkohola ali drog. Pa vendar lahko tudi velike količine sladkorja našemu telesu naredijo veliko škode in na dolgi rok privedejo do resnih zdravstvenih težav. Zato bi morali naslednja vprašanja vzeti kar se da resno in pomagati osebi, ki jo v njih prepoznate. Morda v kakšnem od njih najdete tudi sebe. 

Odgovorite si na vprašanja in ugotovite, ali sladkor uživate v prevelikih količinah:

1. Ali se skrijete pred drugimi, ko uživate sladkor oziroma jih prikrivate, koliko sladkorja dnevno zaužijete? 

2. Ste že večkrat poskusili zmanjšati količine sladkorja ali se mu popolnoma odpovedati, pa vam ni nikoli zares uspelo in še vedno pojeste veliko sladkarij? 

3. Ali vam ljudje v šali ali zares včasih povedo, da uživate preveč sladkorja in bi morda morali omejiti količino? 

4. Se izogibate dogodkov zato, ker veste, da se ne boste morali upreti sladkemu? 

5. Ali se, ko na zalogi nimate nič sladkega, počutite slabo, imate glavobole, utrujenost in veliko potrebo po sladkem, ki jo druga zdrava hrana ne more nadomestiti?

6. So vaša čustva povezana s sladkorjem? Torej ne glede na to, kaj čutite (žalost, veselje, radost, razočaranje), pojeste velike količine sladkorja, da proslavite ali se potolažite?

7. Ali morate vedno zaužiti več sladkorja kot drugi, da bi občutili zadovoljstvo in se nasitili? Za druge je na primer dovolj en kos pite, vi pa brez težav pojeste dva ali tri, medtem ko je za druge to presladko?

8. Ali skrivate sladkarije na čudnih mestih, da jih drugi ne bi našli in ste užaljeni, če kdo poje vašo čokolado?

9. Ste za sladkor pripravljeni narediti skoraj vse, npr. se voziti eno uro, da kupite željene tortice, odpovedati druženje, ker morate po nakupih za sladkarije in podobno?

10. Ali se, če ne dobite sladkorja, razjezite, postanete tečni in morda celo nesramni do drugih? 

11. Ali imate nenehno željo po sladkem, medtem ko drugi sanjarijo o kosilu svoje babice, domači juhi ali zelenjavi iz lastnega vrta?

12. Se po uživanju sladkorja počutite slabo, zaspano in niste zmožni normalno funkcionirati ter se zbrati za naloge, ki vas čakajo?

13. Vas nenehno skrbi, koliko sladkorja zaužijete z določeno prehrano in celo preverjate etikete?

14. Ali se zavedate, da imate težave s sladkorjem, vendar se z njimi nikakor ne morete spoprijeti in jim ni videti konca?

15. Imate zaradi prekomernega uživanja sladkorja že zdravstvene težave, kot je sladkorna bolezen ali težave z zobmi?

Če ste na večino vprašanj odgovorili z DA, imate resen problem in bi potrebovali celo posvetovanje z zdravnikom, vsekakor pa hitro ukrepajte. Enako naredite, če ste v vprašanjih prepoznali bližnjo osebo. 

V kolikor pa pri sebi prepoznate le kakšen simptom, se ga potrduite odpraviti in nimate razlogov za skrb.