Kako glasba vpliva na vaše telo?

Kako glasba vpliva na vaše telo? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2021

Znano je, da glasba povezuje ljudi; himne povežejo ljudstvo, romantične pesmi partnerja, uspavanke starše in otroke... A glasba ima veliko pozitivnih učinkov tudi na posameznika. Preverite, kako vam lahko koristi pri vašem zdravju!

Mentalno zdravje

Študije so pokazale, da poslušanje glasbe v našem telesu spodbudi izločanje horomonov, kot so dopamin, serotonin in oksitocin. Vsi tej hormoni imajo pozitiven vpliv na naše mentalno zdravje. Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da bi lahko preko glasbe zdravili določene duševne bolezni, a bo potrebno opraviti še veliko več raziskav, da bi to lahko dokazali.

Do sedaj se je izkazalo, da glasba lahko pomaga pri anksioznosti in pri blaženju simptomov depresije. Seveda pa je odvisno tudi od vrste glasbe; najbolj sta se izkazala klasična glasba in jazz.

Zdravje srca

Glasba vas spodbudi k plesu, za katerega so že dokazani pozitivni učinki na naše srce. Poleg tega pa glasba lahko vpliva na vaš krvni tlak, bitje srca in hitrost dihanja - umirjena glasba našteto umiri, bolj divja glasba pa pospeši.

Izboljšana vadba

Ste se kdaj odpravili na vadbo in opazili, kako slednja poteka v spremljavi glasbe ali brez? Ob poslušanju priljubljene glasbe je vadba bolj intenzivna, saj imate več energije in zagona.

Blaženje bolečine

Raziskave so pokazale tudi, da glasba lahko ublaži bolečino. Veliko strokovnjakov po svetu že prakticira "glasbeno terapijo", ki naj bi pomagala ljudem s kronično bolečino. Nekateri pacienti pričajo o tem, da jim glasba pomaga bolj, kakor zdravila.

Danes si torej prižgite svojo najljubšo glasbo, se sprostite in zaplešite. Izboljšalo se bo vaše razpoloženje, hkrati pa boste naredili nekaj dobrega za svoje telo.

Veronika Sivka