To se zgodi z vašim telesom, če prenehate s kajenjem

To se zgodi z vašim telesom, če prenehate s kajenjem (foto: Profimedia) Profimedia
27. 8. 2021

Že leta je znano, da ima kajenje negativne vplive na telo. S kajenjem povečamo tveganje za nastanek številnih bolezni; tako fizičnih, kakor tudi duševnih. Po tem, ko prenehate s kajenjem, se začnejo dogajati spremembe v vašem telesu. Preverite katere.

Vaš krvni tlak se normalizira

Nikotin lahko prispeva k povišanemu krvnemu tlaku in pospešenemu srčnemu utripu. Oboje lahko privede do srčnega infarkta. Kadar prenehate s kajenjem, se vaš krvni tlak in srčni utrip normalizirata. Stanje se začne izboljševati že 20 minut po kajenju, če dlje časa ne kadite, pa se vse skupaj samo še izboljšuje.

Lažje dihate

Že po 8 urah brez kajenja se izboljša funkcija vaših pljuč. S tem tudi lažje dihate, manj kašljate in se kasneje utrudite. V prihodnjih tednih in mesecih brez kajenja bodo vaša pljuča v vse boljšem stanju.

Zmanjša se tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni

Že samo po 8 tednih brez kajenja se izboljša vaš nivo holesterola, ki je pogost dejavnik srčno-žilnih bolezni. Po letu brez cigaret se možnost nastanka srčno-žilnih bolezni kar razpolovi. Ko se kajenju odpoveste za več, kot 15 let, je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni (vključno s srčnim infarktom) enako, kakor, če ne bi nikoli kadili.

Zmanjša se možnost za nastanek najrazličnejših obolenj

Ne samo bolezni srca in ožilja; ob prenehanju kajenja se znatno zmanjša možnost za nastanek bolezni pljuč, ledvic, jeter, srca, trebušne slinavke... Skratka, s prenehanjem kajenja zmanjšate tveganje za nastanek ogromno obolenj po celotnem telesu.

Izboljša se videz vaše kože, nasmeha in nohtov

Ste že opazili, da imajo kadilci bolj rumene zobe in nohte? Prenehanje kajenja vas lahko vodi do bolj zdravega nasmeha in nohtov. Prav tako se izboljša pretok krvi, kar privede do bolj zdravega videza kože.

Prenehanje kajenja je lahko izjemno težko, a zelo nagrajujoče. Izboljšate lahko svoje splošno počutje, prihranite nekaj denarja in, najpomembnejše, naredite veliko uslugo svojemu telesu.

Veronika Sivka