Želite šport spremeniti v posel? Tukaj je nekaj idej!

Želite šport spremeniti v posel? Tukaj je nekaj idej! (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2021

Ste si kdaj želeli iz svoje ljubezni do športa zgraditi kariero? Seveda ste lahko profesionalni športniki, učitelji športne vzgoje, fizioterapevti, kineziologi... A v zvezi s športom obstaja še veliko več drugih možnosti kariere. Predstavljamo vam nekaj idej, kaj lahko počnete!

Trener

Pri praktično vseh športih lahko svoje znanje prenesete tudi na druge. Opcija je še posebej dobra za tiste, ki radi delate z otroci in mladimi, saj so ravno oni najpogosteje tisti, ki bodo zapolnili vaše skupine.

Potrebno je opraviti licenco za trenerja, potem pa se lahko v bližnjem klubu pozanimate, če morda potrebujejo dodatno pomoč. Učite lahko pri različnih klubih, društvih, na raznih poletnih kampih, delavnicah... Seveda lahko sčasoma ustanovite tudi svojo šolo/klub.

Športni "influencer"

Dejstvo je, da so socialna omrežja vse bolj priljubljena in vedno več ljudi si kariero ustvari ravno preko njih. Na socialnih omrežjih lahko objavljate svoje treninge, prehrano, nasvete, prikaz pravilnega izvajanja vaj, priporočila za opremo... Tako boste nabrali sledilce, ki jih zanima šport, s katerim se ukvarjate.

Ko že ustvarite nekaj vsebin, se lahko začnete povezovati z različnimi podjetji. Sodelovanja ponavadi potekajo tako, da vam podjetje plača, da ustvarite objavo, v kateri predstavite nek izdelek. Seveda je zaželeno, da ste pri predstavitvi čim bolj kreativni, bodite pa pozorni na to, da predstavljate res izdelke, ki so vam všeč in, ki so povezani z vašim športom. Na ta način boste ohranjali avtentičnost in pridobili zaupanje sledilcev.

Prodaja športne opreme

Če vas veseli prodaja, lahko tudi to združite z ljubeznijo do športa. Lahko odprete specializirano trgovino, ki prodaja oblačila, prehranske dodatke, in/ali opremo, namenjeno nekemu določenemu športu. Lahko ustanovite tudi svojo lastno znamko oblačil/opreme/dodatkov.

Pred tem obvezno dobro raziščite trg in se pozanimajte, kaj je najbolj smiselno. Če denimo nek šport v Sloveniji ni tako zelo razširjen, je mogoče bolje, da imate tudi spletno prodajo oziroma pošiljanje v tujino. Dobro preučite vse možnosti, zavedajte pa se, da je tukaj tudi finančni vložek nekoliko večji.

Prehranski svetovalec

Če vas poleg športa zanima tudi prehrana, lahko morda razmislite o karieri prehranskega svetovalca. Svetujete lahko različnim športnikom, ali pa se usmerite ožje in svetujete ljudem, ki se ukvarjajo s točno določenim športom. Delo zajema predvsem sestavljanje jedilnikov na podlagi opravljenih meritev.  Si pa nekatere stranke želijo bolj splošnega svetovanja, npr. po katerih živilih posegati po treningu, čemu se izogibati itd.

Preden se lotite prehranskega svetovanja pa poskrbite, da imate na tem področju ustrezno izobrazbo. Danes je pri nas že malo morje tečajev za prehranske svetovalce, a niso vsi enaki. Pozanimajte se, kateri tečaj vam bo dal največ ustreznega znanja, seveda pa so dobrodošla tudi dodatna izobraževanja ter lastno raziskovanje.

Športni novinar

Če si želite poročati o športu, je delo športnega novinarja lahko odlična izbira. Lahko pišete za športne revije/časopise, če ste radi pred kamero pa lahko poročate tudi na televiziji. Preizkusite se lahko tudi kot športni komentator.

Zaželeno je, da imate novinarsko izobrazbo, ni pa nujno. Pomembno je, da se znate dobro izražati ter, da imate ustrezno znanje o športu.

Veronika Sivka