(VIDEO) Nenavadna svetloba pred potresom v Maroku. Znanstveniki še vedno poskušajo odkriti skrivnosti teh izbruhov

(VIDEO) Nenavadna svetloba pred potresom v Maroku. Znanstveniki še vedno poskušajo odkriti skrivnosti teh izbruhov (foto: Arhiv) Arhiv
14. 9. 2023

Poročila o "svetlobi", kot so tiste, ki so jih videli na posnetkih pred petkovim potresom z magnitudo 6,8 v Maroku, segajo stoletja nazaj v staro Grčijo.

Videoposnetki potresa v Maroku prikazujejo, kako se je med tresenjem tal nebo nad Agadirjem začelo svetiti, kot bi bila v daljavi nevihta.

Ti izbruhi svetle, plešoče svetlobe v različnih barvah že dolgo begajo znanstvenike in še vedno obstaja soglasje o tem, kaj jih povzroča, vendar so "vsekakor resnični", je dejal John Derr, upokojeni geofizik, ki je nekoč delal pri US Survey. Bil je soavtor več znanstvenih člankov o svetlobi ali EQL (earthquake lights ), piše CNN. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BNN Morocco | News (@bnnmorocco)

"EQL je odvisno od teme in drugih dejavnikov ugodja," je pojasnil ter dodal, da je nedavni videoposnetek iz Maroka, ki je bil objavljen na spletu, videti kot potresna svetloba ali potresne luči, ki so jih ujele varnostne kamere med potresom leta 2007 v Piscu v Peruju.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor fizike na univerzi Universidad Nacional Mayor de San Marcos v Peruju in Papeški katoliški univerzi v Peruju, ki je preučeval ta pojav, je dejal, da sta videoposnetek mobilnih telefonov in široka uporaba varnostnih kamer olajšala preučevanje potresne svetlobe. "Pred štiridesetimi leti je bilo to nemogoče," je dejal. "Če bi jih videl, nihče ne bi verjel, kar si videl."

Posnetki tudi iz Mehiki leta 2021

Zelo podobno je bilo tudi pri potresu v Mehiki leta 2021, ki je stresel državo z magnitudo 7,1 in je imel žarišče 11 kilometrov jugovzhodno od Acapulca v mehiški zvezni državi Guerrero.

Že takrat so se mnogi so se čudili pojavu, ki je spremljal potres. Nebo se je namreč obarvalo v barve, ki po navadi spremljajo nevihte ali ognjemet. Včasih so ta fenomen tako imenovane "potresne svetlobe" povezovali s paranormalnim.  

Takrat je Friedemann Freund, Nasin raziskovalec in profesor fizike na Državni univerzi San Jose, svetlobo pojasnil: " V preteklosti so si ljudje potresno svetlobo razlagali v povezavi z religijo, v sodobnem času pa z vesoljci, čeprav obstaja za ta pojav popolnoma znanstvena razlaga, ki jo še razvijamo." 

Preberite še: Čudovito ali grozljivo? Poglejte, kaj se zgodi s stavbami na Japonskem, ki so predvidene za rušenje

Potresne luči imajo različne oblike

Potresne luči imajo lahko več različnih oblik, glede na poglavje o pojavu, ki ga je soavtor Derr in je bilo objavljeno v izdaji Encyclopedia of Solid Earth Geophysics iz leta 2019.

Včasih se svetloba zdi podobna običajnim strelam ali pa je kot svetlobni pas v ozračju, podoben polarnemu siju. Včasih so luči podobne žarečim kroglam, ki lebdijo v zraku. Videti so lahko tudi kot majhni plameni, ki utripajo ali polzejo vzdolž ali blizu tal, ali večji plameni, ki izvirajo iz tal. 

Potresi z magnitudami nad 5,0

Da bi bolje razumeli potresne luči, so Derr in njegovi kolegi zbrali informacije o 65 ameriških in evropskih potresih, povezanih z zanesljivimi poročili o potresnih lučeh iz leta 1600. Svoje delo so delili v članku iz leta 2014, objavljenem v reviji Seismological Research Letters.Raziskovalci so ugotovili, da je bilo približno 80 % preučevanih dogodkov EQL opaženih pri potresih z magnitudami nad 5,0. V večini primerov je bil pojav opažen tik pred ali med potresnim dogodkom, viden pa je bil 600 kilometrov (372,8 milj) od epicentra potresa. 

Znotraj tektonskih plošč 

Potresi, še posebej močni, se najverjetneje pojavijo vzdolž ali v bližini območij stika tektonskih plošč. Vendar pa je študija iz leta 2014 pokazala, da se je velika večina potresov, povezanih s svetlobnimi pojavi, zgodila znotraj tektonskih plošč in ne na njihovih mejah.Poleg tega je bilo verjetneje, da se bodo potresne luči pojavile na ali blizu razpočnih dolin, krajev, kjer je bila – na neki točki v preteklosti – zemeljska skorja raztrgana, kar je ustvarilo podolgovato nižinsko območje, ki leži med dvema višjima blokoma zemlje. 

Možni vzroki potresnih luči

Friedemann Freund, Derrov sodelavec in izredni profesor na univerzi San Jose ter nekdanji raziskovalec v raziskovalnem centru NASA Ames, je pripravil eno teorijo za potresne luči.Freund je pojasnil, da ko so določene napake ali nečistoče v kristalih v kamninah izpostavljene mehanskim obremenitvam - na primer med kopičenjem tektonskih napetosti pred ali med velikim potresom - se takoj razpadejo in proizvajajo elektriko.

Rock je izolator, ki ob mehanski obremenitvi postane polprevodnik, je dejal."Pred potresi so ogromne količine kamnin - na stotine tisoč kubičnih kilometrov kamnin v zemeljski skorji - izpostavljene obremenitvam in napetosti povzročajo premikanje zrn, mineralnih zrn relativno (drugo) drugemu," je dodal v intervju preko video klica.

»To je kot vklop baterije, ustvarjanje električnih nabojev, ki lahko tečejo iz obremenjenih kamnin v nenapete kamnine in skozi njih. Naboji potujejo hitro, do približno 200 metrov na sekundo,« je leta 2014 pojasnil v članku za The Conversation.

Statična elektrika pri lomljenju kamnin

Druge teorije o tem, kaj povzroča potresne luči, med drugim vključujejo statično elektriko, ki nastane pri lomljenju kamnin, in emanacijo radona. Trenutno med seizmologi ni enotnega mnenja o mehanizmu, ki povzroča potresne luči, in znanstveniki še vedno poskušajo odkriti skrivnosti teh izbruhov.

Freund upa, da bo nekega dne morda mogoče uporabiti potresne luči ali električni naboj, ki jih povzroča, v kombinaciji z drugimi dejavniki, da bi pomagal napovedati približevanje velikega potresa.

V Maroku skoraj 3.000 mrtvih

Reševalci v Maroku po katastrofalnem potresu bijejo bitko s časom pri iskanju pogrešanih. Številna območja so namreč po potresu težko dostopna. Po zadnjih podatkih je petkov potres z magnitudo 6,8 terjal najmanj 2.901 smrtnih žrtev, približno 5.530 ljudi pa je bilo poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preberite še: Ribiči odkrili "ribo usodnega dne", ki naj bi oznanjala potrese