Pri teh izdelkih trgovci najbolj goljufajo, da bi zaslužili več: bodite pozorni pri nakupu!

15. 11. 2023
Deli
Bodite pozorni pri nakupovanju: nekateri proizvajalci uporabljajo trike, s katerimi si želijo zaslužiti več! (foto: Profimedia)
Profimedia

Inflacija je pripeljala do dviga cen, pa tudi do raznih drugih trikov, s katerimi si proizvajalci želijo ohraniti večji dobiček. Preverite, na katerih izdelkih ponudniki najpogosteje "goljufajo" z namenom, da si zagotovijo večji zaslužek.

Se tudi vam zdi, da vam določeni izdelki trajajo manj časa, kot nekoč? Proizvajalci so pričeli uporabljati trik, s katerim vam za isto ceno prodajo manjšo količino izdelka. Če ste prej kupovali denimo 100 g nekega izdelka, boste sedaj v zelo podobni (ali celo enaki) embalaži dobili le 80 g izdelka.

Najhuje pa je, da cena takega izdelka ostane enaka ali se celo poviša. Za enako ali višjo ceno tako dobite manj.

Preverite, pri katerih izdelkih največkrat pride do takšnih "goljufij".

Čokolada

Včasih je na naših policah bilo nešteto tablic čokolade, v veliki večini pa je šlo za tablice, težke 100 gramov. Danes je slika drugačna; najprej so se pojavile 90-gramske tablice, zdaj pa imajo nekatere celo 80 ali 75 gramov. Embalaža ostaja enaka, cena se je v nekaterih primerih celo zvišala, izdelka pa dobite za 10 - 25 odstotkov manj.

Detergent za posodo

Če ste včasih kupovali litrske detergente za pranje posode, dobro poglejte, ali so slednji še na voljo. Mnogi so namreč količino zmanjšali na 750 mililitrov, embalažo pa so ob tem ohranili enako, kakor je bila litrska. Tudi v tem primeru tako za isto (ali višjo) ceno dobite 25 % izdelka manj.

Toaletni papir

Se tudi vam zdi, da WC papir porabljate hitreje, kakor včasih? Čeprav tudi tukaj pakiranje ostaja enako, se lahko zgodi, da dobite manj toaletnega papirja, kot ste ga nekoč. Sama rolica papirja je lahko tanjša oziroma vsebuje manj papirja, kar ponovno privede do tega, da za enako oziroma višjo ceno dobite manj izdelka.

Pri nakupovanju izdelkov dobro poglejte, kakšno količino izdelka kupujete in koliko artikla ste včasih dobili za enak denar. Ob ceni izdelka je v trgovini običajno na manjše napisana tudi cena na kos ali na kilogram, kar vam ponudi še dodaten vpogled v to, koliko izdelka dejansko dobite za svoj denar.

Vir: blic.rs

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.