Kako trajnostno pa je vaše nakupovanje? (To so koraki, s katerimi lahko začnete!)

13. 5. 2024
Deli
Kako trajnostno pa je vaše nakupovanje? (To so koraki, s katerimi lahko začnete!) (foto: Metropolitan)
Metropolitan

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. Trgovsko podjetje Spar Slovenija ga bo letos pozdravilo z Vodnikom za trajnostno nakupovanje, s katerim želijo spodbuditi čim več ljudi k premisleku o nakupovalnih navadah.

Kako trajnostni ste pri svojih nakupih? Pridete v trgovino z lastno vrečko ali na blagajni vzamete plastične? Kupite samo toliko živil, da jih porabite sproti – ali raje na zalogo, pa jih potem mečete stran? Uporabljate embalažo za večkratno uporabo?

Pred vrati je svetovni dan Zemlje (obeležujemo ga 22. aprila), kar je izvrstna priložnost za to, da svoje nakupovalne navade vzamete nekoliko bolj pod drobnogled.

Za to so se odločili tudi pri podjetju Spar Slovenija, kjer so skupaj z Ekologi brez meja izdali vodnik za trajnostno nakupovanje.

"Trajnostno nakupovanje se začne že doma, ko razmišljamo, kaj bi kupili, ko sestavljamo tedenske jedilnike in tako dalje. Treba si je vzeti čas za razmislek o vsem, kar moramo vzeti s seboj v trgovino: nakupovalna vrečka, trajnostna embalaža za delikateso in ostale točke, kjer lahko dobimo izdelke brez embalaže," je dejala Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja.

Da je treba o trajnostnih korakih v vsakdanjem življenju razmisliti zavestno, se strinja tudi igralec Nik Škrlec, obraz Sparove iniciative Skupaj za boljši jutri, ki že dolga leta opozarja na pomembnost trajnostnega načina življenja.

"Sam sem v vsakdanjem življenju precej pozabljiv, vendar si želim, da bi spremenil svoje navade. Zato si poskušam olajšati delo s strategijami: vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo imam recimo spravljene na petih različnih mestih. Tudi o lastni embalaži je treba razmišljati vnaprej, in ko se tega navadiš, je v redu. Seveda se zgodi tudi, da jo kdaj pozabim, a si rečem, ne bom se zaradi tega pretirano tepel po glavi, raje bom poskrbel za to, da jo bom naslednjič gotovo imel," pravi.

Ob tokratnem svetovnem dnevu Zemlje so izziv biti bolj trajnosten pri nakupih poleg Nika Šrleca sprejeli tudi vplivneži Teja in Jani Jugovic (Cool fotr in Cool mamacitaa) ter Jasna in Klemen Mehle (Lajf z mulci).

Kje torej začeti? Pri Spar Slovenija skupaj z Ekologi brez meja predlagajo naslednje korake:

1. Vračilo steklene embalaže

V trgovinah Spar in Interspar že nekaj časa najdete avtomate za povratno embalažo, kamor lahko prinesete prazno stekleno embalažo, v zameno pa dobite kupone za popust. V zadnjih treh letih so tako prejeli več kot 8 milijonov povratnih steklenic.

Po prevzemu se prazna embalaža vrne dobaviteljem in polnilnicam, kjer se ponovno napolni, vrne se na prodajne police in je pripravljena na ponovni nakup.

V treh letih so Sparovi avtomati 'sprejeli' več kot 8 milijonov povratnih steklenic.

V treh letih so Sparovi avtomati 'sprejeli' več kot 8 milijonov povratnih steklenic.

Metropolitan

2. Trajnostno nakupovanje sadja in zelenjave

S prvim januarjem 2024 so bile iz prodaje povsem umaknjene plastične vrečke za enkratno uporabo, ki so po novem nadomeščene z biorazgradljivimi. A še boljša rešitev so vrečke za večkratno uporabo, ki jih najdete tudi na vseh Sparovih oddelkih sadja in zelenjave.

Na vrečko po tehtanju sadja in zelenjave namestite listek s težo, ki ga po končanem nakupu enostavno odstranite in vrečka je pripravljena na nove nakupe.

Praktična vrečka za večkratno uporabo pride prav pri nakupu sadja in zelenjave.

Praktična vrečka za večkratno uporabo pride prav pri nakupu sadja in zelenjave.

Metropolitan

3. Če je le mogoče, kupite hrano brez embalaže

Vrečke za večkratno uporabo vam bodo prišle prav tudi pri nakupovanju iz rinfuze: to so oddelki, kjer na posebnem stojalu najdete izbor živil, ki jih napolnite v lastno ali papirnato vrečko, najdete pa jih na 12 Sparovih lokacijah.

Poleg tega, da ob živilu ne dobite nepotrebne embalaže, količino posameznega živila določite sami in se tako prepričate, da hrana ne bo končala v smeteh.

Nakupovanje iz rinfuze.

Nakupovanje iz rinfuze.

Metropolitan

Podobno trajnostni ste lahko pri nakupih na postrežnem oddelku, kamor je mogoče priti z lastno embalažo. Zaposleni vam bodo hrano z veseljem postregli v to embalažo, saj podpirajo trajnostno nakupovanje, če ste embalažo za večkratno uporabo pozabili doma, pa jo lahko na tem oddelku tudi kupite.

Zaposleni vam bodo hrano postregli v vašo embalažo.

Zaposleni vam bodo hrano postregli v vašo embalažo.

Metropolitan

4. Posegajte po lokalnem mesu

Pogosto uživanje mesa predstavlja okoljski problem, vendar se pri Ekologih brez meja zavedajo, da so spremembe v vsakodnevnih navadah, če smo meso prej jedli vsak dan, lahko velik izziv. "Marsikdo se ta trenutek ne želi povsem odpovedati mesu, a če vsaj za kak dan ali dva zmanjšamo porabo, je to lahko že velik korak," pravi Katja Sreš.

Ravno tako se jim zdi pomembno, da posegamo po lokalnem mesu s čim manj embalaže. V Sparu lahko tudi po meso pridete z lastno embalažo, ponujajo pa velik delež slovenskih izdelkov, kjer je omogočena neposredna sledljivost do proizvajalcev mesa.

To pomeni, da točno veste, kdo je meso pridelal, meso prepotuje kratke razdalje in do vas pride sveže.

5. Pazite na trajnost tudi pri izdelkih za dom in osebno nego

Če želite postati bolj trajnostni tudi pri nakupovanju izdelkov za osebno nego in dom, se ustavite pri refil avtomatu Odori.

Polnilne postaje za čistila in pralne praške Odori so trenutno na voljo v šestih trgovinah Interspar: Citypark, Šiška in Vič v Ljubljani, Europark v Mariboru, Supernova v Kranju in BTC v Murski Soboti.

Na 'refil' lahko kupujete čistila, gele za prhanje, pralne praške, ponujajo pa vam izdelke Odori, narejene v Sloveniji.

Tudi izdelki za osebno nego in čistila so lahko trajnostni.

Tudi izdelki za osebno nego in čistila so lahko trajnostni.

Metropolitan


Ko vam posameznega izdelka zmanjka, s seboj v trgovino prinesite prazno embalažo čistil Odori in jo ponovno napolnite s priljubljenim izdelkom. Storitev plačate na blagajni, cena pa bo nižja, kot če izdelek kupujete prvič.

Polnilna postaja je dobra rešitev tudi za tiste, ki niso prepričani, ali jim bo določen gel za prhanje ali čistilo odgovarjalo: prvič ga lahko vzamete samo za vzorec, da ga doma v miru preizkusite. Če se izkaže, da vam ne ustreza, stran ne boste vrgli polne embalaže.

Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja in o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord