Zastrupitev s pijačami na Hrvaškem je vse več, bi nas moralo skrbeti tudi v Sloveniji? Pojasnjuje vodja inšpekcije za varno hrano

14. 11. 2023
Deli
Zastrupitev s pijačami na Hrvaškem je vse več, bi nas moralo skrbeti tudi v Sloveniji? Pojasnjuje vodja inšpekcije za varno hrano (foto: Zvonimir Barisin/Pixsell/Bobo)
Zvonimir Barisin/Pixsell/Bobo

Smo v nevarnosti tudi Slovenci? Kako ukrepati, če se pojavijo znaki zastrupitve?

Na Hrvaškem je prišlo do številnih zastrupitev z gaziranimi pijačami Coca-Cola in Römerquelle. 

Tamkajšnje institucije sicer mirijo, da razlogov za večji preplah ni, a je obenem minister za zdravje Vili Beroš javnosti svetoval, da je zdaj najbolje piti vodo iz pipe. Hrvaški trgovci sicer množično umikajo omenjene izdelke s trgovskih polic, inšpekcija pa je začasno prepovedala prodajo nekaterih pijač, poročajo na portalu Metropolitan.

Nas bi moralo skrbeti tudi v Sloveniji?

Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je seznanila javnost o trenutnem stanju in aktivnostih inšpekcije v Sloveniji glede zastrupitve s pijačo na Hrvaškem. Trdi, da v Sloveniji za zdaj še ni razloga za skrb: "V Sloveniji trenutno ni skrbi, nas bodo pa Hrvati obveščali." 

Inšpekcija je po besedah vodje sektorja za nadzor hrane v stiku s hrvaškimi organi in podjetjem Coca-Cola Hrvatska, od katerih v najkrajšem času pričakuje podatek, če je umik potreben tudi v Sloveniji. Namreč podjetje Coca Cola Hrvatska je tudi distributer te pijače na slovenskem trgu. Tako še ni jasno, ali so primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, tudi pri nas – in ali je torej treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji.

Na podlagi informacij, prejetih iz Hrvaške, pa so na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že kontaktirali z Nactionalnim inštitutom za javno zdravje in centrom za zastrupitve, vendar do sedaj ne beležimo še nobenega primera.

Kako prepoznati zastrupitev?

Škrkova pravi, da se simptomi zastrupitve vidijo takojČlovek takoj začuti pekoč občutek in bolečino, kasneje se ob požiranju pojavi bolečina za prsnico in v predelu trebuha. Poleg pekočega občutka je opaziti spremenjen okus jedi. Pacienti, ki so bili zastrupljeni, so utrpeli lažje opekline neba in začetka požiralnika. 

Zaužitje je lahko smrtno nevarna situacija, ki lahko povzroči trajne poškodbe telesa. Če se ob zaužitju takšne tekočine pojavijo simptomi, jo takoj izpljunite in poiščite zdravniško pomoč.

Preberite več na Metropolitan.si

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.