10 stvari, ki jih morate narediti vsak dan, ko hujšate

10 stvari, ki jih morate narediti vsak dan, ko hujšate (foto: profimedia) profimedia
16. 4. 2018

Hujšanje pri vsakem posamezniku poteka drugače, saj ne obstaja ena dieta, ki bi pomagala vsem. Kljub temu preverite, da vsak dan počnete te stvari, ki vam pomagajo pri izgubi kilogramov.

1. Jejte zajtrk

Logično je, da morate kalorije porabljati in ne kopičiti, vendar boste z izpuščanjem obrokov naredili veliko škode. Ko od doma odhitite brez zajtrka, imate več poželenj po nezdravi hrani, ker je želodec še vedno prazen. Poleg tega ste brez energije in se težko osredotočite na delo, ko vam pred očmi poplesujejo rogljički, sladki krofi, žemljice s čokoladnim namazom …

2. Vsak obrok naj sestavlja sadje ali zelenjava

Vlaknine vas bodo hitreje nasitile in občutek pustile več časa kot sladkor. To pomeni manj možnosti za skušnjave.

3. Beljakovine in vlaknine

Kadar vas napade želja, da bi se vrnili v stare tirnice in pojedli vse, kar vam pride pod roko, se zatecite k beljakovinam in vlakninam. Potešili boste lakoto in pregnali občutek, da si morate nujno privoščiti košček čokolade.

4. Zmanjšajte količine sladkorja

Po vsej verjetnosti niste svetla izjema, ki ne zaužije prevelikih količin sladkorja. Počasi ga omejujte in preidite na zmerno količino. Manj ga na primer dodajte v kavo, pecite zdrave sladice z naravnimi sladkorji, odrecite se prigrizkom kot je čokolada, obroke kuhajte sami …

5. Po obroku pojejte skledo sadja

Če ste bili vajeni sladice po kosilu, si namesto tega privoščite skledo sadja. Koščke prelijte s sveže stisnjenim pomarančnim sokom in uživajte v bolj zdravi sladici.

6. Vedno izberite vodo

Če ste bili prej vajeni piti sokove in gazirane pijače, tokrat vedno, ko ste žejni, sezite po vodi. Potrebovali boste nekaj časa, da se navadite, vendar boste naredili veliko dobrega: odrekli se boste sladkorju, se hidrirali in ne boste zaužili nič kalorij.

7. Telovadite vsak dan

Urnik vadbe mora poleg treningov vključevati tudi dneve za počitek, ki pa naj ne bodo zgolj ležanje na kavču. Takrat se odpravite na daljši sprehod, preživite dan ob lovljenju nečakov, vrtnarite, nabirajte regrat, odkolesarite do jezera …

8. Omislite si aktiven hobi

Ko boste dosegli željeno težo in postavo, boste morali nenehno delati na tem, da ostanete takšni. Zato si omislite aktivne hobije, ki vas bodo spodbujali h gibanju. Če imate psička, začnite kar z njim, na voljo pa imate tudi veliko drugih možnosti: plavanje, rolanje, kolesarjenje, tek, hribolazništvo …

9. Menjajte vrste vadb

Ne glede na to kateri del telesa želite preoblikovati, se lotite različnih vrst vadb. Vedno potrebujete tudi moč in vzdržljivost, da bi lahko napredovali na primer pri teku. Izberite načrt vadbe, ki se bo posvetil celemu telesu, ne samo za vas kritičnemu predelu.

10. Naspite se

Pomanjkanje spanja sproži apetit, kar pomeni, da boste s poznim odhajanjem v posteljo pojedli še kakšno dodatno manjšo večerjo. Urejen ritem spanja je nujen dodatek k dieti.