10 stvari, ki vas v življenju držijo nazaj

10 stvari, ki vas v življenju držijo nazaj (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2022

Strah. Ta zaposluje velik del našega uma. Zaradi strahu začnemo odlašati in izgubimo zaupanje ali pa nas popolnoma ohromi. Toda strah ni edina stvar, ki nas lahko drži nazaj.

1. Primerjanje

Primerjanje lahko sproži negativen notranji monolog. Govorite si, da ste nesposobni, nato izgubite pogum in voljo.

Osredotočite se nase – na to, kje ste danes in kje ste bili včeraj. Le tako boste dobili pravo sliko, kako napredujete.

2. Samokritičnost

Zdrava mera samokritičnosti je koristna, motivira in pomaga na poti do ciljev. Če pa ste (pre)oster kritik samega sebe, lahko to predstavlja ogromno oviro.

3. Čakate na dovoljenje

Pri tistih, ki vam veliko pomenijo, iščete potrditev. Tudi ko gre za povsem preproste odločitve. Ker ne želite nikogar razočarati in ker se vam le takrat zdi, da ste na pravi poti.

Pa ste res? Si ustvarjate življenje, ki osrečuje vas? Zaupajte tudi svojim občutkom.  

4. Postavljanje napačnih vprašanj

Je to sploh mogoče? Ali sem dovolj dober/a in lahko to dosežem? Se je sploh vredno lotiti? Ne izgubljajte časa za iskanje odgovorov na vprašanja, ki vam niso v pomoč, ki vam poberejo energijo, povzročajo frustracije, ki jih ne morete preobraziti v motivacijo.

Energijo vložite v iskanje odgovorov, ki vam bodo pomagali korakati naprej. Kako bom začel/a? Kaj še lahko naredim, da mi bo uspelo nalogo končati? Koga lahko vprašam za nasvet?

5. Čakate na pravi moment

Prestavljate, ker še ni pravi čas. Ker morate še nekaj stvari pripraviti, urediti, popraviti, pridobiti izkušnje … Je vse to res?

6. Pomanjkanje humorja

Smeh ima veliko pozitivnih stranskih učinkov na telo in dušo. Sprošča telesno napetost, ima pozitiven učinek na krvožilni sistem in celo pomaga okrepiti odpornost, pravijo na kliniki Mayo.

Sprostite se in se nasmejte od srca. Vsak dan. Še boljše: smejte se v družbi prijateljev.

7. Odsotnost

Zaradi načina življenja, ki ga živimo danes, smo postali tako logični, rutinski, pogosto prezaposleni s preteklostjo in z ignoriranjem lastnih občutkov. Vzhodna filozofija že dolgo poudarja slabosti takšnega življenja in pravi, kako pomembno je biti prisoten tukaj in zdaj.

S popolno prisotnostjo boste mirnejši, stvari bodo jasne, v ravnovesju, začeli boste ločevati lažne občutke od tistih pravih. Prav občutki pa so tisti, ki usmerjajo skozi življenje.

Poskusite tako: Za vsak dan določite uro, ko se boste ustavili in svojo pozornost popolnoma posvetili svojemu okolju – in vsemu, kar se dogaja znotraj vas. Začutite tla pod nogami, prepoznajte svoje občutke. Dovolj je pet minut na dan.

8. 'Ponarejena' zaposlenost

Morda ste pravkar stopili na poslovno pot, morda ste se predstavili svetu zaradi drugih razlogov. Zdaj že dneve »raziskujete«, preverjate druge, vsak dan ure in ure presedite pred računalnikom in ste popolnoma zaposleni … Pri čemer ne počnete nič. Veste, o čem govorimo, kajne?

Stopite korak nazaj in se vprašajte, kam vas vodi to početje. Morda bi morali čas porabiti drugače.

9. Vse sami

Iskanje pomoči je za vas znak slabosti. Uspeti si želite sami in trdo delate, da bi dosegli cilj. Ustavite se.

Zapišite tri stvari, ki vam ta trenutek povzročajo največ težav. Poleg vsake zapišite ime osebe, ki že ima izkušnje na tem področju. Zapišite vprašanje, ki bi ga želeli postaviti tej osebi. Zdaj pokličite in vprašajte.

10. Ne veste, kdaj odnehati

Vse ste dali od sebe, večkrat poskusili, vložil ogromno truda, se posvetovali, poskusili znova … A na koncu ni bilo rezultata. Potem ste poskusili znova, vložili še več truda. Še vedno upate, da boste dosegli cilj, ki ste si ga zastavili, da se boste premaknili naprej. Hkrati je izginilo navdušenje in zdi se vam, da je nad vami ves čas črn oblak.

Razmislite: kakšne občutke vzbudi misel na to, da bi se morali s to stvarjo ukvarjati naslednjih 12 mesecev? Če bi ta trenutek odnehali, s čim bi se lahko ukvarjali, kaj bi lahko delali namesto tega?

Včasih je povsem v redu, če odnehate oz. izberete drugo pot.