3 pogoste težave, ki nastanejo kot posledica STRESA

3 pogoste težave, ki nastanejo kot posledica STRESA (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2022

Stres je vedno bolj prisoten faktor, ki vpliva na zdravje. Preverite, do katerih težav pogosto pride kot posledica izpostavljenosti stresu.

1. Pomanjkanje hranil

Do pomanjkanja hranil lahko pride zaradi neustrezne prehrane, vendar ima pri tem vlogo tudi izpostavljenost stresu. Tudi zgolj zaradi stresa lahko pride do pomanjkanja, saj ima stres veliko vlogo pri prebavi in absorpciji hranil.

2. Kronična utrujenost

Premislite, če se tudi vi vidite v tem scenariju: težko se zbujate, že v začetku dneva pa imate zelo slabo koncentracijo. Kasneje dobite nekaj energije, a že po nekaj urah ste pripravljeni na spanje. Težko se osredotočate, hitro pozabljate ter vaša energija je v celoti odvisna od kofeinskih napitkov.

Morda imate kronično utrujenost, ki med drugim pogosto nastane ravno zaradi pretirane izpostavljenosti stresu. Gre za precej resno težavo, ki lahko sčasoma vodi tudi v izgorelost.

3. Težave z žolčem, jetri in želodcem 

Za zamaščena jetra vam ni treba piti alkohola. Za težave z žolčnikom vam ni treba uživati težko prebavljivih maščob. In tudi želodčna kislina, ki vam povzroča preglavice je morda bolj povezana s stresom, kot pa z živili, ki jih uživate.

Ko ste pod stresom, to oslabi vaše celotno telo. Poslabša se vaš imunski sistem, privede pa lahko do številnih bolezni. Med drugim pogosto pride tudi do težav z žolčem, jetri in želodcem.

V kolikor tudi pri sebi opažate omenjene težave, razmislite, če ste morda tudi sami preveč pod stresom in naredite načrt, kako bi ga lahko zmanjšali.