3 stvari, ki jih morate narediti v trenutku, ko začutite JEZO

4. 5. 2022
Deli
3 stvari, ki jih morate narediti v trenutku, ko začutite JEZO (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko smo jezni, pogosto delujemo nepremišljeno in svoja dejanja kasneje obžalujemo. Preverite 3 enostavne korake, s katerimi obvladujete jezo in preprečite neljube dogodke.

Jeza je povsem običajno čustvo, ki ga občutimo prav vsi. A pogosto ravno v jezi sklepamo nepremišljene odločitve, prizadenemo svoje bližnje ali počnemo nekaj, kar kasneje obžalujemo. Zato je še posebej pomembno, da se jezo naučimo obvladovati.

V prvi vrsti je pomembno, da svojih čustev ne zatiramo in ignoriramo. Pomembno je, da jezo ozavestimo, obenem pa ji ne pustimo, da prevzame kontrolo nad nami. 

Preverite 3 enostavne korake, kako si lahko pomagate v trenutku, ko začutite jezo.

1. Vzemite si 5 minut

Največ nepremišljenih odločitev sprejmemo takrat, ko smo v afektu. Takrat čutimo najbolj intenzivno in takrat je največji izziv svoje občutke kontrolirati. Da bi se izognili dejanjem, ki bi jih kasneje obžalovali se vsakič, ko začutite jezo, odmaknite in si vzemite 5 minut zase.

V tem času se osredotočite na svoje dihanje, lahko pa si privoščite tudi kratek sprehod ali drugo dejavnost, ki vas sprošča. Zadajte si cilj, da ne boste sprejeli nobene odločitve oziroma ne boste naredili ničesar, dokler ne mine vsaj 5 minut.

2. Ubesedite svoje občutke

Pomembno je, da se naučite izražati svoje občutke. Za začetek se samo potrudite, da čim bolj natančno opišete, kaj se dogaja v vas. Kaj čutite? Kako se to odraža na fizični ravni? Imate pospešen srčni utrip? Kakšne misli se vam rojijo po glavi? S tem, ko boste to vajo redno izvajali, boste tudi vse bolj razumeli sebe in vedno bolj natančno boste lahko opisali občutke.

3. Prepoznajte sprožilce

Ugotovite, kaj je tisto, kar vas je razburilo. Vas je nekdo prizadel s svojimi besedami? Ste se spomnili na neljub dogodek iz preteklosti? Vas je razjezila situacija, nad katero niste imeli kontrole? Ko boste razumeli, kaj je sprožilo vašo jezo, boste tudi lažje vedeli, kako si lahko pomagate.

V kolikor opažate, da vaša jeza ovira vaše življenje, je najbolje, da si poiščete strokovno pomoč. Tako boste najlažje ugotovili, zakaj čutite toliko jeze in kako si v teh trenutkih lahko pomagate. 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič