5 aktivnosti, ki jih lahko počnete z otroki v naravi

5 aktivnosti, ki jih lahko počnete z otroki v naravi (foto: profimedia) profimedia
14. 4. 2017

Začela se je pomlad in z njo se je prebudila tudi narava. Vse cveti, živali počasi prihajajo na plan in tudi ljudje hitijo ven lovit sončne žarke. Kot nalašč za sprehod v gozd. Če se boste odpravili z otroki, lahko odkrijete marsikaj zanimivega.

Zbirajte in primerjajte liste

Ko tako ležijo okrog nas, se nam ne zdijo nič posebnega, vendar iz njih lahko naredite veliko zabave za otroke. Dajte jim nalogo, da od vsakega drevesa zberejo po en list. Aktivnost je zanimiva in preprosta, saj ni težko najti različnih vrst listov. Ko jih najdejo, se usedite v krog in jih primerjajte med seboj. Ugotovite, kakšne naloge imajo in kateremu drevesu pripadajo. Na koncu jih lahko posušite in izdelate herbarij.

Naučite jih varnosti pred kačami

Pripravite kviz, iz katerega boste ugotovili, katere kače najdemo v Sloveniji in ali je katera izmed njih strupena. Naučite se oskrbeti rano, če pride do ugriza in predvsem dajte otrokom vedeti, da so kače lahko čudovita bitja. Če imate možnost, se udeležite delavnic v živalskem vrtu, kjer lahko kačo pobožate in jo spoznate od blizu.

Ujemite paglavce

Če imate v bližini potoček, kjer prebivajo žabe, se odpravite pogledat paglavce. So povsem neškodljiva bitja in pri lovljenju se lahko zelo zabavate. Spravite jih v kozarec s pokrovčkom in opazujte, kako se bodo razvijali. Z otroki lahko pobrskate za slikami razvoja žabe in spremljate, kako rastejo. Ko bo kozarec za njih postal pretesen, jih vrnite nazaj v potoček, da se lahko spremenijo v prave žabe.

Zgradite utrdbo

Poleg tega, da se boste skupaj z otroki zabavali ob spoznavanju novih materialov in delanju načrtov za utrdbo, jih boste s tem naučili tudi nekaj preprostih pravil o preživetju v naravi. Čeprav že dolgo ne živimo več v naravnih prebivališčih sredi gozda, jim bodo veščine prišle prav v prihodnosti. Morda jih uporabite na taborjenju, na katerega se lahko odpravite poleti. Otroci bodo postali samozavestnejši, saj jim bo v gozdu bolj domače.

Poučite jih o užitnih rastlinah

Tudi tega jim verjetno nikoli ne bo potrebno početi, saj hrano lahko kupimo na vsakem koraku. Vendar bo otrokom vlilo samozavest in razširilo znanje. Naredite raziskavo o tem, katere rastline najdete v svoji okolici in kaj lahko iz njih pripravite. Skupaj skuhajte čaj, naredite solato, namaz ali karkoli iz stvari, ki ste jih nabrali v naravi. Otroci bodo zdravo malico pojedli še raje, saj so jo pripravili sami.

Preberite tudi: