5 lekciji, ki se jih lahko naučimo od otrok

5 lekciji, ki se jih lahko naučimo od otrok (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2017

Čeprav mislimo, da so otroci tisti, ki se morajo učiti od odraslih, je večkrat tudi obratno. Veliko se lahko naučimo od naših najmlajših. Če bi bili večkrat kot otroci, bi bilo življenje lepše.

5 lekcij, ki se jih lahko naučimo od otrok:

1. Učijo nas, kako zares uživati v sedanjosti

Za odrasle je uživanje v trenutku pravi misterij; izgubljamo se v skrbeh in strahovih, kaj bo, kaj, če ne bo... Poglejte majhne otroke: ne obremenjujejo se s tem, kaj bo jutri. Njihov čas in energija je osredotočena v to, kar počnejo v tem trenutku.

2. Učijo nas, da moramo biti iskreni

Odrasli skrivamo in potiskamo svoja čustva ter smo nenehno obremenjeni s tem, kaj si bodo drugi mislili. Za moške se ne spodobi, da jočejo, če plešemo od veselja, si bodo mislili, da smo nori... Ne upamo povedati partnerju, kaj si želimo in kaj nas moti. In ko ne izrazimo sebe, si povzročamo notranjo nesrečo. Otroci so v zgodnjih letih, dokler se ne naučijo maskiranja čustven od nas, še pristno iskreni. Če niso zadovoljni, bodo jokali, če so srečni, se bodo smejali in skakali. Karkoli občutijo, to izrazijo. 

3. Učijo nas, da bi se morali več igrati 

Igrivost je bistvo življenja. Je nekaj, kar naredi življenje vredno. Brez igrivosti postane življenje dolgočasno garanje in breme. Otroci vedno najdejo svoje zadovoljstvo in radost v igranju. V svoji resni odraslosti, kjer smo ves čas zaposleni in brez nasmeha, se je vredno zopet spomniti na igro in brezskrbno veselje. 

4. Učijo nas, kako občudovati svet in življenje

Odrasli hitro pademo v monotonost in nepozornost na okolico ter lepote v malenkostih. Otroci v zgodnjih letih dojemajo svoj obstoj kot čudež z vsemi barvami, oblikami, zvoki in vonji... Občudujejo svet, so radovedni, radi bi izvedeli in izkusili več, raziskovali in odkrivali. Bodite takšni tudi vi. 

5. Učijo nas nedoložnosti

Odrasli si postavljamo zidove okrog sebe, ne zaupamo in smo nesamozavestni. Poglejte v oči majhnega otroka in občutite, kaj pomeni nedolžnost: biti brez občutkov krivde, sramu, imeti odprt um in srce ter čiste namene.

Živeti kot otrok pomeni živeti radostno in uživati v vsakem trenutku. Kako boste danes negovali otroka v sebi?

Vir: theunboundedspirit.com