5 načinov, kako se spopadati z depresijo

5 načinov, kako se spopadati z depresijo (foto: pixabay) pixabay
22. 8. 2019

Kako se lahko sami spopademo z depresijo, ko se ta pojavi? 

Znanstveniki pravijo, da je depresija kemično neravnovesje v možganih. Kadar se pojavi, je seveda najbolj pomembno najti njen vzrok. Zdraviti zgolj simptome ne bo rešilo težav. Potrebno je odkriti, zakaj se je depresija pojavila. 

Pri iskanju vzrokov pa je seveda dobro, da depresijo sprva ublažim sami na naslednje načine. Ko dvignemo svoje razpoloženje in voljo do življenja, bomo imeli tudi več motivacije, da najdemo vzroke težav.

Kako se lahko torej sami spopademo z depresijo, ko se ta pojavi? 

Za vsakogar delujejo druge stvari, a tukaj je 5 idej, ki običajo zavirajo depresijo in nas osrečijo. 

1. Ples

Tako je. Skačite in razgibajte svoje telo kakor vam prija. Poiščite glasbo, ki vas spravi v dobro voljo in plešite, kakor da je ves svet vaš. Med plesom razmišljajte, kako lepo je življenje, naj bo misel osredotočena na lepe stvari, za katere ste hvaležni. In plešite. In plešite ... 

2. Gibanje

Če vam ni do plesa, nič hudega - pomembno je le, da se gibate! Gibanje namreč izjemno vpliva na možgane, stimulira srce, ki proizvaja več krvi, kar je pomembno za zdravje.

Prav tako se sproščajo endorfini, antistresni hormoni ter proizvajajo nove možganske celice.

Najobičajnejši vzrok za depresijo je prav pomanjkanje hormona serotonina. Gibanje pa je odličen način, da sprostite stres, jezo, žalost in podobna čustva, ki so pogosti vzroki za nastanek depresije.

Lahko greste samo na sprehod v naravo in se sprehajate toliko časa, dokler ne čutite olajšanja ter boljšega počutja oz. se vam morda v mislih delno razjasnijo vaše težave.

3. Izlet

Izlet ali potovanje. To ne pomeni, da morate nekam odleteti z letalom ali rezervirati luksuzni hotel. Pomembno je le, da zamenjate okolje, da greste raziskovati nova področja in poti. Ki so lahko tudi v vaši bližini.

Pojdite ven in raziskujte, najdite svoj mir, kjer boste lahko zbistrili svoje misli in uredili morebitni kaos v umu. Slovenija ima toliko možnosti in prelepih kotičkov, ki vas bodo navdali z motivacijo in izboljšali vaše počutje. 

4. Sprememba življenjskega sloga

Tudi prehrana lahko vpliva na naše počutje. Predvsem povečane doze vitaminov (denimo B vitamonov, B12 in D vitamina), čim več sveže ekološke zelenjave, čim manj sladkorja in procesirane hrane, alkohola in cigaret, ki zgolj tlačijo naše težave še globlje. V kombinaciji z meditacijo in dihalnimi vajami, ki jih dodamo v vsakodnevno življenje. Ne pozabite tudi na čaj iz šentjanževke!

5. Vprašajte se: kaj me osrečuje?

Depresija je lahko zelo težka bolezen, a prav vsak lahko najde pot iz nje, če le zbere dovolj volje in prevzame odgovornost zase in svoje počutje. 

Da si dvignemo motivacijo, pa čim večkrat počnimo stvari, ki nas osrečujejo. Naj bo to hoja v naravi, slikanje, druženje s prijatelji, pisanje, druženje z živalmi, vrtnarjenje ...

Pomembno je, da najdemo nekaj, kar nas zanima in komaj čakamo, da to počnemo. Tako lahko zopet najdemo entuziazem do življenja in otroško radovednost. 

Nasmejte se in najdite moč v sebi. 

powerofpositivity.com