5 neverjetnih prednosti pitja kave

5 neverjetnih prednosti pitja kave (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2022

Skodelica kave mnogim predstavlja čas zase, razlog za druženje ali dozo energije. Preverite še ostale presenetljive prednosti tega čarobnega napitka.

Manjša možnost za nastanek sladkorne bolezni

S preučevanjem številnih raziskav so znanstveniki prišli do ugotovidtve, da pitje kave zmanjša možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 za 6%. Stroka meni, da je temu tako zato, ker kava spodbuja nastanek inzulina, ki regulira nivo sladkorja v krvi. 

Poleg tega je kava bogata z antioksidanti, ki ugodno vplivajo na metabolizem in občutljivost na inzulin - oboje je povezano s sladkorno boleznijo.

Boljše zdravje možganov

Vse več študij opazi povezavo med pitjem kave in manjšo možnostjo za nastanek Parkinsonove bolezni. Napitek pa lahko upočasni tudi napredovanje bolezni enkrat, ko se ta že pojavi.

Druge raziskave namigujejo tudi na to, da pitje kave zmanjša možnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Pomoč pri hujšanju

Kava lahko pomaga tudi pri hujšanju in izgubi odvečne maščobe. Izkazalo se je tudi, da so ljudje, ki pijejo kavo, skozi dan bolj aktivni, kar prav tako pomaga pri izgubi kilogramov. (vir)

Preprečevanje depresije

Pitje kave je povezano celo z manjšo možnostjo za nastanek depresije. Ena izmed raziskav je ocenila, da z vsako skodelico kave v dnevu zmanjšamo možnost za nastanek depresije za 8%.

Druga študija pravi, da če oseba popije več skodelic kave na dan, ima manj možnosti za nastanek depresije, kakor oseba, ki popije samo eno skodelico.

Zdravje srca

Ta čudežni napitek lahko pripomore tudi k zdravju srca. V raziskavi so ugotovili, da s pitjem 3 - 5 skodelic ameriške kave na dan, zmanjšamo možnost za nastanek srčnih bolezni za 15%.

S preučevanjem več študij so strokovnjaki ugotovili, da s pitjem 3 - 4 skodelic ameriške kave na dan zmanjšamo možnost za pojav srčnega infarkta za 21%.

Vseeno pa se je potrebno zavedati, da kofein lahko tudi negativno vpliva na telo - sploh na krvni tlak. Osebam, ki imajo zdravstvene težave priporočamo, da se pred pitjem kave posvetujejo z zdravnikom.

Povzeto po healthline.com