5 razlogov, zakaj so električni avtomobili prehiteli bencinske oziroma dizelske

5 razlogov, zakaj so električni avtomobili prehiteli bencinske oziroma dizelske (foto: Dušan Lukič) Dušan Lukič
11. 5. 2019

Električni avtomobili prihajajo v naš vsakdan in to pospešeno, po levem pasu. So čisto zares prehiteli bencinske oziroma dizelske avtomobile? Tu je pet prednosti in pet razlogov.

Tudi na naših cestah že lahko vidite kar precej električnih avtomobilov, velik del slovenskih občin, tudi tiste nekoliko manjše, pa že imajo lastne električne polnilnice.

V nadaljevanju naštevamo nekaj razlogov, zakaj je temu tako ...

Seveda je to le nekaj dejstev, ki govorijo v prid električnim avtomobilom

Veliko VEČ boste izvedeli NA BREZPLAČNIH PREDAVANJIH, ki bodo V MAJU potekala v Ljubljani.

Če vas zanima, na primer,
  • kako priti do njih,
  • kako pridobiti do 7.500 evrov subvencije pri nakupu novega električnega avtomobila,
  • kako je s polnjenjem v večstanovanjskih objektih ali karkoli drugega ...

... se nam pridružite na predavanjih.

Udeležba je brezplačna, le prijaviti se morate, kar pa storite s klikom na to povezavo.

5 prednosti električnih avtomobilov

1. Električni avtomobili so enostavni in poceni za vzdrževanje:

Celoten pogon je precej manj kompleksen kot pri klasičnih avtomobilih z motorji z notranjim izgorevanjem in tako nimajo zračnih filtrov, oljnih filtrov ter drugega potrošnega materiala, ki bi ga bilo potrebno menjati.

Manjši so na drugi strain tudi na primer stroški menjave zavornih diskov in ploščic, saj zaradi sistema rekuperacije zavorne energije velik del te naloge pravzaprav opravi sam motor, zavore pa so tako podvržene bistveno manjšemu naporu.

2. Električni avtomobili so dnevno uporabni:

Čeprav je marsikdo še vedno mnenja, da je doseg električnih avtomobilov prekratek, pa le-ti povsem zadoščajo vsakodnevnim potrebam.

Že priključni hibridi tako danes omogočajo okrog 50 kilometrov avtonomije, moderni električni avtomobili pa že več 100 kilometrov. Tako boste z njimi lahko šli po vseh dnevnih opravikih, preveč pogosti pa ne bodo niti postanki na poti na morje.

3. Električni avtomobili učinkovitejši:

Klasični motorji so neučinkoviti. Čeprav dominirajo na trgu že polno stoletje bencinski in dizelski motorji dosegajo v najboljšem primeru le približno 24-odstotno učinkovitost, kar pomeni, da gre velik del enegrije, ki jo gorivo ima v nič.

Električni avtomobili so tako skoraj štirikrat bolj učinkoviti, saj njihova učinkovitost že sedaj presega 80 odstotkov, medtem, ko se nekateri proizvajalci približujejo 90 odstotkom.

4. Električni avtomobili so hitri, varni in udobni:

takšni avtomobili tako lahko danes povsem spodobno sledijo tempu, ki ga narekujejo ostali avtomobili. Ob tem je zaradi njhove zasnove, baterij in elektromotorjev, ki so nahajajo na dnu vozila njihovo težišče postavljeno blizu samega dna, kar zmanjšuje nagibanje v ovinkih, ob enem pa so vozila precej bolj stabilna in varna.

5. Trg električnih avtomobilov vztrajno raste:

Medtem ko prodaja dizlom vztrajno pada, je delež električnih avtomobilov na evropskem trgu vedno večji.

V minulem četrtletju je tako delež električnih in hibridnih avtomobilov že presegel sedem odstotkov, pri nekaterih 'klasičnih proizvajalcih' kot je Mitsubishi pa njihov delež v proizvodnji znaša že kar eno četrtino, kar je le še dodaten dokaz tega, da se stvari počasi obračajo v drugo smer.