6 dobrih razlogov, zakaj bi morali čim več popoldnevov preživeti v naravi

6 dobrih razlogov, zakaj bi morali čim več popoldnevov preživeti v naravi (foto: Zach Betten | Unsplash) Zach Betten | Unsplash
20. 6. 2019

Lepo in toplo vreme nas vabi, da več časa preživimo zunaj. Končno lahko do službe kolesarimo in posedimo na klopi v parku. Tu je 6 super razlogov, zakaj bi morali prosti čas vedno preživeti v naravi.

Spomladi in poleti že podzavestno radi odidemo ven na zrak. Na sonce, ki nas ogreje, na sprehod ali na skodelico kave na vrt kavarne. Od tega ko veliko časa preživite zunaj, imate mnogo pozitivnih koristi, še posebej če se odpravite v naravo. Dajemo vam dobre razloge, da to storite še večkrat.

Kakšne so prednosti preživljanja popoldnevov na prostem?

1. Skrbite za zdravje telesa in uma

Ko se odpravite ven, boste morali najverjetneje hoditi, kolesariti ali teči, da pridete do točke, ki ste si jo zamislili. Tudi če se namenite na skodelico kave, se boste na poti vsaj malce razmigali. Vsi, ki radi posedijo v naravi, pa s tem poskrbijo tudi za um - sprostijo misli, se osvežijo in znebijo stresa. Tako je reševanje problemov lažje, pripravljeni so tudi na nove ideje.

Ob gibanju pa se sproščajo različni hormoni, med drugim serotonin, ki skrbi za dobro razpoloženje. Lahko torej rečemo, da boste srečnejši in zdravi, če boste popoldneve preživljali zunaj.

2. Izognete se ljudem, ki vas izčrpajo in vam kradejo energijo

Pravilo št. 1: Bolje, da ste sami, kot da ste z nekompatibilnimi ljudmi, s katerimi nimate ničesar skupnega in skupaj ne naredite ničesar dobrega. Napačna družba vas lahko povsem izčrpa in celo spravi v depresijo. Vsak ima svojo osebnost in svojo energijo - nismo vsi primerni za vse.

Narava je odlično pribežališče, da se izognete slabi družbi in čas preživite s tistimi, ki vam pomenijo veliko. Včasih pa ni nič narobe, če se na sprehod odpravite sami.

3. Ponovno ste povezani z naravo

Nešteto raziskav je pokazalo, kako uničujoče je lahko urbano življenje in življenje pred ekrani. Lepo in toplo vreme je odličen »izgovor«, da vsaj za nekaj časa pobegnete betonski džungli in se znova povežete z naravo. Če ste pozimi imeli izgovor, vam ga je sedaj čudovita cvetoča narava vzela.

gozd

4. Bolje spoznate sami sebe

V samoti boste najlažje slišali svoj glas. Ko se sprehajate po gozdu in vdihujete svež zrak, boste zaslišali misli, ki so se skrivale nekje v vas, vendar jih zaradi kaotične okolice niste slišali. Lahko boste analizirali situacije, ki so se zgodile in razmislili, zakaj ste se nanje odzvali na določen način. Sproti boste “pospravili” čustveno prtljago in se počutili precej lažji. Tako boste postali tudi bolj samozavestni. Več jasnine bo v vašem življenju in večji namen boste našli v vsem, kar se dogaja.

5. Ste prisotni tukaj in zdaj

Ko se znate umiriti, odklopiti od tehnologije in se osredotočiti na razgled z vrha hriba, na sončni zahod, na vonj po praproti, ptičje petje, na jasno nebo, … Znate zaživeti v sedanjosti. Prisotni ste tukaj in zdaj, ne mislite na prihodnost in ne tičite v preteklosti. Tudi v odnosih znate uživati in ceniti nematerialne malenkosti. Opazili boste, da vam veliko več pomeni odkrivanje novih gozdnih poti ali sedenje na lepi razgledni točki kot dan preživet v nakupovalnem centru.

6. Zabavno je

Poletje je tudi čas piknikov in druženja na prostem. Tako se še bolj povežete z dragimi osebami in gradite odnose. Verjetno je prisotnega veliko smeha, kar ljudi še bolj zbliža. Vaša sreča naraste in kar naenkrat imate vse, kar hočete tisti trenutek. Če prištejete še dobro hrano z žara in mojstra, ki jo zna pripraviti, je dan popoln.

Zato priredite čim več vrtnih zabav, mi pa vam bomo pomagali s fantastičnimi nasveti za uporabo in pripravo žara, s katerimi boste postali najboljši gostitelj.

Pridružite se nam v rubriki Žar od A do Ž

Ne bo manjkalo slastnih raznolikih receptov za vse okuse, idej za popestritev piknika in seveda odličnih nagrad, s katerimi vam polepšamo sezono žara. Postanite žar legenda te sezone!

žar

Kaj vas čaka v rubriki?

Zbiramo slastne in izvirne recepte, da bo letošnja sezona žara najboljša do sedaj in vam dajemo mnogo nasvetov, kako jo še popestriti. Pri tem pa je najbolje, da ČISTO VSAK, ki se prijavi, tudi KAJ DOBI. 

Kaj pa? Vsak teden vas bo v elektronskem nabiralniku čakalo naslednje: 

  • nasveti in skrivnosti izvrstne peke na žaru
  • slastni recepti – vse, od vroče solate, slastne pisane zelenjave, morskih in mesnih dobrot,
  • lahkih kosil, najboljših omak, do sočne sladke sladice.
Med vse, ki nam boste pridno sledili, pa bodo delili tudi FANTASTIČNE NAGRADE!
Podrobnosti najdete TUKAJ

Nekaj receptov vas že čaka: