6 primerov, ko stres pozitivno vpliva na zdravje

6 primerov, ko stres pozitivno vpliva na zdravje (foto: profimedia) profimedia
16. 11. 2018

Stres v nekaterih situacijah lahko pozitivno vpliva na vas, vendar to ne pomeni, da ne potrebujete tudi časa za sproščanje. Preveč stresa bo namreč vodilo v izgorelost.

O stresu vedno pišemo kot o nečem slabem. In to tudi je, kadar ga vsak dan doživljamo v velikih količinah. Če bi telo “preklopilo” na stres le v nekaterih situacijah, bi na vas vplival pozitivno. Kako?

Izboljšanje spomina

Za primer vzemimo živali: tiste, ki si zapomnijo, kdaj in kje jih je napadel plenilec, bodo naslednjič znale reagirati bolje kot živali, ki si tega ne zapomnijo. Čeprav je situacija stresna, iz nje odnesejo nekaj dobrega. Enako se zgodi pri človeku. Če bi vas kdo oropal, bi si zagotovo zapomnili mesto, kjer se je to zgodilo in situacijo, zato bi naslednjič lahko reagirali bolje.

Samozavest

Kadar morate narediti nekaj, v čemer niste najboljši ali morate za to stopiti iz svoje cone udobja, vas postane strah. To je pozitiven stres (eustres), ki za razliko od “navadnega stresa” pripravi telo na podvig. Zato ne izgubite nadzora, ampak ohranite mirno kri in ste kasneje ponosni sami nase. Ker se že po nekaj minutah ali po opravljenem delu poleže, ne boste trpeli za izgorelostjo.

Doza energije

Pozitiven stres (imenovan tudi eustres) vas lahko založi z energijo ravno takrat, ko jo potrebujete. Ker je kratkotrajen, ni skrbi, da bi mu podlegli. To se zgodi na primer pred predstavitvijo projekta v službi, nad čimer ste navdušeni, hkrati pa vas skrbi, kako bo izpadel vaš govor. Ali na startni črti maratona - veste, da se morate potruditi in izboljšati svoj čas, a komaj čakate, da se poženete naprej.

Boljša prilagoditev

Prvi dan na novem delovnem mestu z nepoznanimi ljudmi vam verjetno daje neprijeten občutek. Malce ste pod stresom, saj se želite izkazati in narediti dober vtis. Ko se navadite na novo okolje, pa vse postane bolj domače in lahko se sprostite. Ko boste naslednjič iskali službo, bo prilagoditev verjetno stekla lažje, saj veste, kaj lahko pričakujete. Večkrat, kot se boste prilagodili, lažje bo vse skupaj postalo.

Boljša osredotočenost

Se vam zdi, da pod pritiskom delate bolje? V tem se skriva nekaj resnice. Kadar veste, da se boste morali osredotočiti, situacija pa je hkrati tudi stresna, boste zanemarili ostale dejavnike in pozornost posvetili le tistemu, kar morate opraviti. Zato se izboljša tudi produktivnost.

Naučite se ceniti lepe trenutke

Raziskava z Univerze na Floridi je pokazala, da ljudje, ki imajo za seboj več stresnih situacij, bolj cenijo svoje življenje in lepe trenutke. Verjetno se je kaj podobnega zgodilo tudi vam. Kadar greste na primer na morje s šotorom, cenite domačo udobno posteljo in tekočo vodo. Če bližnja oseba hudo zboli, se začnete zavedati, kako pomembno je zdravje in utrdite odnose z družino ter prijatelji. Stres vas lahko nauči veseliti se vsega lepega in se zavedati, da se bogastvo ne skriva v denarju.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri