7 načinov, kako lahko z glasbo vplivate na svoja čustva

7 načinov, kako lahko z glasbo vplivate na svoja čustva (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2021 Promocijsko sporočilo

Uravnavanje čustev je zmožnost, da prepoznaš in pravilno izraziš svoje emocije. Če želiš zmanjšati negativne občutke, ostati mirna in zagotoviti zdravje uma, telesa in duha, si lahko pomagaš z glasbo! Preveri, kako.

Ljudje se vsak dan zatekamo h glasbi, da bi si izboljšali razpoloženje. Glasba v nas prebudi občutek miru, veselja, sreče, radosti, živahnosti in zmanjšuje stres ter anksioznost. Psihologi so odkrili, da glasba na nas deluje kar na sedmih nivojih.

Preverimo 7 načinov, kako si lahko s pomočjo glasbe spremeniš razpoloženje:

1. Glasba kot vir užitka

Prijetne melodije vplivajo na naša čustva in razpoloženje tako kot hrana, seks in denar. Glasba nas lahko v hipu razvedri, potolaži, poveže z drugimi in z našim notranjim jazom. S pomočjo glasbe lažje prepoznamo svoja čustva in tudi čustva bližnjih.

2. Glasba in katarza

S pomočjo glasbe lahko kanaliziramo frustracije in spreminjamo negativne občutke v pozitivne brez stranskih učinkov. Če poslušamo žalostno glasbo (ali gledamo žalosten film), se odmaknemo od vsakršne realne grožnje in nevarnosti, obenem pa si dovolimo čutiti. Če ob njej potočimo kako solzo, ima to terapevtski učinek.

3. Glasba in ritem

Naš notranji ritem (bitje srca) se spreminja glede na glasbo, ki jo poslušamo. Če potrebujemo spremembo atmosfere in si želimo spočiti um ter se sprostiti, ni boljše terapije, kot ples. 

Mnogi ljudje telovadijo ob glasbi, saj jim služi kot motivacija. Ob melodijah, ki so nam všeč, bomo lažje vztrajali do konca treninga in se ob tem tudi bolj zabavali. Gibanje ob glasbi je tudi odlično orodje za povezovanje in navezovanje stikov z drugimi.

4. Glasba kot simbol

Določeno glasbo povezujemo z določenimi obredi. Na primer, ko slišimo poročno koračnico, se spomnimo na poroko, prebudijo se čustva, ki jih povezujemo s spomini na ljubezen in srečo v odnosu.

Kadar slišimo znano pesem iz naše mladosti, se z njeno pomočjo vrnemo v nedolžna otroška leta in podoživljamo občutke igrivosti in brezskrbnosti.

5. Glasba izzove točno določeno čustvo

Glasba v nas vzbuja čustva, ki so nalezljiva. Na primer: če poslušamo žalostno glasbo, bomo postali žalostni. Če poslušamo veselo glasbo, se bomo razvedrili. Ko se, na primer, udeležimo koncerta, vsi vibriramo na isti frekvenci, počasna glasba pa nas uspava.

6. Glasba spodbuja našo domišljijo

S pomočjo melodije si v mislih pogosto ustvarjamo slike, na primer določene barve, lep prizor iz narave, itd. Počasna glasba nas vabi k samorefleksiji, hitra in vesela pa nas navda s podobami plesa, praznovanja in zabave.

7. Besedilo v glasbi nam pomaga pri izražanju lastnih čustev

Včasih si zavrtimo pesem, ki opeva podobno situacijo, kot je naša. Počutimo se razumljeni in nekoliko potolaženi. Glasba nam daje glas, kadar sami ne najdemo pravih besed. Ko smo zaljubljeni ali imamo zlomljeno srce, poslušamo ljubezenske popevke in žalostne pesmi, se potopimo v čustva, ki jih opeva glasba in zdi se nam, da nismo sami.

Če se naučimo prepoznavati svoje miselne vzorce in se trudimo, da bi razmišljali pozitivno, lahko s pomočjo glasbe dosežemo več.

Si tudi ti želiš doseči več? Pri tem ti lahko pomaga glasba, ki si jo zavrtiš preko glasbene platforme Tidal.

Globalna glasbena in zabavna platforma TIDAL je storitev, ki ljubitelje glasbe in umetnike združuje z edinstveno glasbo, vsebinami in izkušnjami. United Group, pod okriljem katerega posluje tudi podpornik projekta Hud Job - Telemach, je podpisala ekskluzivno pogodbo, s katero bo vsem Telemachovim uporabnikom omogočila dostop do glasbene platforme TIDAL.

TIDAL so ustvarili izvajalci in umetniki, med katerimi so Alicia Keys, Beyoncé, Calvin Harris, Chris Martin iz skupine Coldplay, Daft Punk, Damian Marley, Deadmau5, J. Cole, Jack White, Jay Z, Lil Wayne, Madonna, Nicki Minaj, Rihanna in Usher. 

Platforma prinaša na tisoče seznamov predvajanja, zakulisne dokumentarne posnetke in intervjuje z različnimi glasbeniki ter poddaje in video serije, ki te bodo zagotovo navdušile.

Nova storitev, ki zagotavlja pretočno glasbo v najvišji kakovosti ter tako ljubiteljem glasbe omogoča izjemno izkušnjo, bo v Sloveniji na voljo kmalu, dopolnjuje pa že tako bogato Telemachovo ponudbo, ki jo bodo preizkusile tudi Hud Jobovke.

Živo, Veroniko in Laro, Cosmo pripravnice, ob njihovih dogodivščinah spremljaj TUKAJ.

Foto: Profimedia, promocijsko gradivo