7 najbolj pametnih pasem psov po oceni strokovnjakov

7 najbolj pametnih pasem psov po oceni strokovnjakov (foto: profimedia) profimedia
23. 11. 2019

Kupujete psa, pa ne veste, katera pasma bi bila za vas in vašo družino najbolj primerna. No, mi smo preverili, katere so po mnenju strokovnjakov najbolj pametne in učljive pasme psov.

Borderski ovčar – Border Collie


Škotski mejni ovčar, kot ga tudi imenujejo, prihaja iz Škotske ter velja za delovnega psa. Stoletja so ga vzrejali kot ovčarsko-pastirskega psa. V današnjih časih se ga poleg čuvanja ovac, uporablja za spremstvo starejših oseb ter tudi za varstvo zračnega prometa na letališčih, kjer z letališke steze odganja ptice.  Je zelo pameten (velja za najpametnejšega psa), zelo aktiven, družaben, zaščitniški in vdan pes, vendar se redko pusti ljubkovati.


Zlati prenašalec


Zlati prinašalec je bil v Angliji priznan kot pasma leta 1913. Zaradi svoje prijetnosti in pameti je kmalu postal priljubljena pasma. Pravijo da je nastal s križanjem labradorca, gladkodlakega prinašalca, irskega setra in ruskega rumenega psa. Je odličen delovni pes, brez večjih težav se ga da izšolati po programih klasične poslušnosti (brez obrambe), uporaben je za iskanje pogrešanih oseb ali za iskanje ponesrečencev v ruševinah.

Koder (pudelj)


Pudlji, ki so postali priljubljeni pred 400 leti v Franciji, obstajajo v štirih različnih velikostih. Poznamo standardnega, srednjega, miniaturnega in igračko (toy) pudlja. So tudi barvno različni, saj jih najdemo v črni, beli, marelični, krem, sobolja, črno beli, modri, srebrni, sivi, rjavi in rdeči barvi. Poleg tega da so zelo aktivni, igrivi, družabni in ljubeznivi, veljajo za ene najbolj inteligentnih in učljivih pasem.

Nemški ovčar


Nemški ali alzaški ovčar je ena najbolj vsestranskih delovnih oziroma službenih pasjih pasem. Po vsem svetu ga zaradi njegove pameti in prilagodljivosti uporabljajo kot čuvaja in lavinskega psa, odlično se obnese tudi kot policijski in vojaški pes, kot vodnik za slepe ali kot pastirski pes. Je tudi neskončno zvest in vdan pes.


Labradorec


Domnevajo, da je pasma nastala v kanadski pokrajini Labrador, po kateri je dobila ime. Labradorec se odlično ujame z gospodarjem, saj je zdrav, vzdržljiv in zelo odporen pes, zanesljiv, poslušen, energičen in družaben. Strokovnjaki ga prištevajo k najbolj pametnim pasmam ter opravlja delo vodnika slepih ljudi, uporablja se jih kot lavinske pse, učeni so tudi za iskanje tartufov, ...

Metuljček ali kontinentalni pritlikavi španjel


Zelo majhen pes z velikimi ušesi velja za pametnega, živahnega in ljubečega. Štejemo ga za starejšo pasmo saj je v Evropi poznan že 700 let. Priljubljen je postal predvsem med plemstvom in nobleso v Franciji in Španiji.

Jazbečar


Čeprav jazbečar prihaja iz Nemčije so podobne pse vzgajali že v antičnem Egiptu. Ime je dobil po jazbecu, ker jih je lovil za lastnike (poleg zajcev). Že več stoletij so vzrejeni v treh velikostih (standardni, miniaturni in kunčji jazbečar), ter v treh variacijah dlake (dolgodlaki, resasti in kratkodlaki). Velja za izjemno simpatičnega ter zelo pametnega psa, ki je tudi samostojen in pogumen.

Za zelo pametne in učljive pse veljajo še dobermani, rotvajlerji, škotski in belgijski ovčarji, bernski planšarski psi, avstralski in valižanski ovčarji, sibirski háskiji …

Preberite še: 5 razlogov za počitnice z mamo! ali Nestresk: Zakaj bi ga morala imeti vsaka hiša.