7 resnic o razstrupljevalnih kurah

7 resnic o razstrupljevalnih kurah (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 7. 2017 Vir: Lisa

Razstrupljanje tu, razstrupljanje tam. Kdor redno razstruplja telo, živi bolj zdravo in tudi telo dobi lepšo obliko. Ali to res drži? Tu je 7 resnic o razstrupljevalnih kurah.

Industrija prehrambnih izdelkov in lepotna industrija sta v zadnjih letih trg dobesedno preplavila s pojmom razstrupljanje ali 'detox'. Strokovnjaki pa že svarijo, da ni zdravo vse, kar se prodaja kot zdravo in razstrupljevalno. Za tem izrazom namreč tiči velika marketinška kampanja.

Zakaj bi sploh morali razstrupljati telo?

Neuravnotežena in neredna prehrana, preveč sladkorja, kave, alkohola in nikotina, stres in pomanjkanje gibanja obremenjujejo našo presnovo, vodijo v zakisanost telesa in posledične zdravstvene težave, znane tudi kot civilizacijske bolezni.

Eden od pomembnih ključev do ponovne vzpostavitve telesnega ravnovesja, dobrega počutja in zdravja, je naravna, hranljiva prehrana na pretežno rastlinski osnovi. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je ustrezna prehrana odgovorna za življenjsko dobo in zdravje.

Občasno razstrupljanje telesa zato prinaša predvsem pozitivne učinke.

Se naša jetra in ledvice niso sposobna čistiti sama?

So, in to je tudi njihova naloga. Vendar pa industrijsko predelani izdelki in okoljski strupi, ki jih neopazno absorbiramo prek vode, prehrane, oblačil, kozmetike in zraka, otežujejo delo razstrupljevalnih organov in lahko privedejo do tega, da so preobremenjeni. Zato se priporoča, da tema organoma od časa do časa pomagamo, in telesu prinesemo hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje.

Ali resnično obstajajo odpadne snovi v telesu? Kaj so in kdo jih lahko dokaže?

Obstoj odpadnih snovi v človeškem telesu je vedno znova pod udarom kritik. Znano pa je, da naše telo med presnovni procesi proizvede odpadne produkte, nekaterih pa ne more izločiti na naraven način. Predvsem v primeru industrijsko izdelanih živil.

Take snovi pristanejo v naših maščobnih celicah in sklepih. Tudi pretirano uživanje živalskih beljakovin (preveč mesa, rib in mlečnih izdelkov) v našem telesu povzroči povečan nastanek sluzi.

Lahko z razstrupljanjem pride tudi do simptomov pomanjkanja določenih snovi?

Ne. V primeru 'detox kure' na osnovi sveže iztisnjenih sadnih in zelenjavnih sokov zgodi prav nasprotno: telo se napolni z obiljem vitaminov, rastlinskih encimov, mineralnih snovi, sekundarnimi rastlinskimi snovmi in različnimi elementi. Te hranilne snovi idealno oskrbijo celice, med 'detox kuro' pa pojemo celo še več vitaminov, kot ob siceršnji zdravi prehrani.

Ni v sadnih sokovih res veliko sladkorja?

Odločilno je pravo ravnovesje med sadjem in zelenjavo, kajti sadje vsebuje veliko fruktoze ali grozdnega sladkorja. Še posebej veliko ga je v sladkih sortah jabolk, ananasu, mangu, bananah, grozdju in pomarančah. Taki sokovi so prave sladkorne bombe. Posledica: po njih smo lačni in naše izgorevanje maščob se dobesedno ustavi.

Idealen 'detox sok' je narejen iz malo sadja in še to iz vrst, ki imajo nizek glikemični indeks. Osnova naj bo zelenjava, najmanj 40 odstotkov. 

Kdaj naj se razstrupljam?

Kvalitativne detox kure so v osnovi primerne za vsakogar.

Izjema: med nosečnostjo ali dojenjem ali pa v primeru težjih obolenj se najprej posvetujte z zdravnikom. Pri resni razstrupljevalni kuri se telo načrtno oskrbi z rastlinskimi hranili iz svežega sadja in zelenjavi, tako da so celice idealno oskrbljene in se lahko aktivirajo različni presnovni procesi.

Povsem drugačne so radikalne kure postenje ali pa nezdrave hitre diete.

Več: Pravila posta 

Je voda enako učinkovita kot sokovi?

Hitre kure ali pa celodnevno pitje mešanice vode z limono, javorjevim sirupom in kajenskim poprom nimajo nič opraviti z resnim čiščenjem telesa. Škodijo presnovi in zdravju. Telo ne prejme dovolj vitaminov in hranil, ravno nasprotno pa drži, če mu ponudimo sveže in naravne sestavine iz kakovostnih rastlinskih virov. Te podprejo ravnovesje kislosti in baze v telesu in spodbudijo presnovo.