7 življenjskih lekcij, ki kažejo, ali ste že odrasli

7 življenjskih lekcij, ki kažejo, ali ste že odrasli (foto: profimedia) profimedia
24. 3. 2019

Imate kaj otroka v sebi? Dobro je, da ohranimo otroško razigranost in preprostost, hkrati pa moramo biti odrasli. Vaš odziv na naslednje situacije bo pokazal, kako odrasli ste v resnici.

Preverite, ali uspešno usklajujete otroško veselje in obveznosti, ki pritičejo odrasli osebi. Se znate spopasti s temi stvarmi?

Reči “ne”, ko je potrebno

Šef vas vpraša, če bi bili pripravljeni ostati v službi do večera in narediti še nekaj dodatnega dela, vas pa se loteva gripa. Bi odšli domov ali sprejeli delo? Znati zavrniti ponudbo, kadar imate vsega preveč ali bi vam lahko nekaj škodilo, je dober pokazatelj, kako odrasli ste v resnici. Če znate poskrbeti za svoje zdravje, prositi za pomoč, kadar ocenite, da ne boste zmogli sami in se uspešno izogniti stresnim situacijam, hodite v pravo smer.

Pokazati sočutje

Ne govorimo le o izražanju sožalja ob izgubi bližnje osebe, ampak o tem, da se kot odrasla oseba znate odzvati na situacije, ki so za nekoga neprijetne ali se z njimi težko sprijazni. Kako na primer ravnate, ko vam partner pove o svojem slabem dnevu v službi in zavrnitvi projekta, za katerega je garal več mesecev? Ali brezbrižno prikimate in nadaljujete s pogovorom o svojem dnevu ali prisluhnete in vprašate po podrobnostih? Ljudje si bodo zapomnili vaše spodbudne besede in vse, kar boste v takšnih trenutkih naredili za njih. Tudi sami lahko pričakujete, da vam bodo bližnje osebe stale ob strani, kot to počnete vi.

Razumeti posledice

Vsi smo že storili kakšno nepremišljeno dejanje in upali, da se bomo lahko ognili posledicam. Pa so te vseeno prišle in verjetno se spomnite, kako neprijetno se je bilo soočiti z njimi. Ko vstopimo v odraslost, moramo sprejemati pomembnejše odločitve in prevzeti tudi vse morebitne posledice, ki nas lahko doletijo. Če se tega zavedate in dobro premislite, preden naredite tvegano potezo, se znate z njimi dobro spopasti. Hkrati si prihranite mnoge nevšečnosti, ki bi se zgodile ob nepremišljenosti.

Sprejeti dobronamerno kritiko

Nihče ne sliši rad kritike o opravljenem delu, še posebej ko se za nekaj zelo potrudimo. Vendar morate znati prepoznati dobronamerno kritiko in takšno, ki želi le načeti vašo samozavest. Če boste znali sprejeti pripombe in napotke, se v prihodnje lahko odrežete še bolje in napredujete. Zapomnite si, da nihče ne ve vsega in da se učimo celo življenje. Ne zamudite priložnosti, ko bi lahko razširili svoje znanje.

Skrbeti za svojo prehrano

Pustimo stereotipe, da naj bi kuhanje prevzele predvsem ženske. Ko zase menite, da ste odrasli, znate pripraviti obrok in poskrbeti, da se prehranjujete pravilno. Če cel dan ne pojeste nič toplega ali so na meniju večinoma hamburgerji, ste zato krivi popolnoma sami. Skrb za zdravje je vaša odgovornost, ki se je ne izogibajte.

Imeti kvaliteten pogovor

V dobi, ki ji vladajo družbena omrežja, je še pomembneje, da se znate pogovarjati v živo, iz oči v oči. Sliši se smešno, vendar je mnogo ljudi bolj samozavestnih na spletnem klepetalniku kot v živo. Kvaliteten pogovor sestoji iz govorjenja in poslušanja, zato je pomembno, da se urite tudi kot poslušalec. Prav tako morate znati spoštovati mnenje sogovornika, čeprav se z njim ne strinjate. Seveda izrazite svoja prepričanja, vendar v nežaljivem tonu. Presenečeni boste, kako boljši so pristni pogovori z osebo kot klepetanje preko spleta.

Skrbeti za svojo srečo

Zelo pogosto svojo srečo prelagamo na druge - osrečiti nas mora partner, prijatelj, družina … Resnica pa je malce drugačna. Če sami ne boste poskrbeli za dobro počutje, boste nesrečni celo življenje. Zato se vsak dan odločite, da boste srečni: ukvarjajte se s hobiji, ki vas veselijo, preživite čas v dobri družbi, izpolnite cilje in si zastavite nove, s športom sprostite hormone sreče ...

Preverite tudi: