7 znakov, da ste preveč ustrežljivi in s tem škodite samemu sebi

7 znakov, da ste preveč ustrežljivi in s tem škodite samemu sebi (foto: unsplash) unsplash
25. 8. 2020

Prilagajanje, zmožnost sklepanja kompromisov in uspešno sodelovanje v ekipi so nadvse pozitivne lastnosti, dokler s takšnim vedenjem ne greste predaleč in začnete škoditi sebi. 

Na to, da ste preveč ustrežljivi, vas bodo opozorila naslednja dejanja: 

1. Strinjate se z drugimi, čeprav imate drugačno mnenje 

Ni važno, ali ste na pomembnem sestanku ali na pijači s prijatelji - vedno pritrdite temu, kar ustreza drugim, čeprav bi sami ravnali čisto drugače. 

2. Preveč se opravičujete

Opravičiti bi se morali takrat, ko naredite napako in ko vam je resnično žal. Nikakor pa zato, da bi s tem dali večjo vrednost nekomu drugemu. 

3. Svoje delo daste vedno dodatno preveriti

Mnenje nekoga drugega na vaše delo je sicer dobra stvar, a ne vsakokrat, ko morate nekaj narediti. To kaže na nezaupanje vase in s tem želite popraviti, kar drugim morda ne bi bilo všeč. 

4. Nenehno ste vključeni v čustva drugih

Če ima šef slab dan, ga imate tudi vi in čutite, da bi morali kaj storiti, da se bo počutil bolje. Počutite se krive, če ima sodelavec ves dan v ušesih slušalke in ni pri volji za pogovor. Vidite vzorec? Vse pač ni vaša krivda. 

5. Nikoli ne sprejmete pohvale

Kadarkoli vas kdo pohvali, pripišete uspeh nekomu drugemu ali celo naključju. Nikoli ne rečete preprosto hvala in sprejmete dodatno motivacijo za delo. 

6. Prevzamete tujo krivdo

Znati prevzeti krivdo je zelo pomembno, saj le tako lahko ohranjamo zdrave odnose. Prevzemati jo namesto nekoga drugega, pa spodkoplje vaše ime in zaupanje, ki ga imajo v vas. 

7. Vedno rečete ja

Vsemu in vsakomur, tudi če v resnici nimate časa ali boste morali odpovedati načrte, ki se jih veselite že dolgo. Se res želite prikrajšati za vse lepe trenutke in zgruditi pod kopico dela?