8 načinov, kako živali spreminjajo naša življenja

8 načinov, kako živali spreminjajo naša življenja (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2017

Danes, 4. oktobra, je Svetovni dan živali, zato namenimo nekaj misli in hvaležnosti njim ter poglejmo, kako ta čudovita bitja spreminjajo naša življenja.

1.  So naša najboljša družba

Poskrbijo, da nikoli nismo osamljeni in so lahko naši najboljši prijatelji. Pa naj bo to naš dragi kuža ali mačka, ki je vedno z nami, ko nam gre dobro in slabo, ali pa ptica, ki poje na vrtu, veverica v parku, srna v gozdu... So naši sopotniki na Zemlji, ki potujejo z nami in nam lepšajo vsakdan.

2. Večajo našo samozavest

Raziskava objavljena v Journal of Personality and Social Psychology je pokazala, da imajo lastniki živali več samozavesti, so bolj ekstrovertirani ter imajo manj strahov, kot tisti, ki ne živijo z živalmi.

3. Odganjajo stres

Crkljanje in božanje živali sprošča stres ter negativne občutke. Slednje so dokazale že številne raziskave. Dajejo nam energijo in občutek ljublenjosti. Kdo vas tako veselo pričaka doma, ko pridete izčrpani iz službe, kot vaš kuža, ki s svojim veseljem sporoča: “Kako super, da si doma, tako vesel sem, da te vidim!” 

4. Pomagajo pri številnih boleznih

Živali izboljšajo naš imunski sistem, nižajo krvni pritisk, pomagajo otrokom z avtizmom, starejšim z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi boleznimi ter pomagajo ljudem z različnimi hendikepi. Zdravijo tudi depresije, zaskrbljenosti in anksioznosti.

5. Nas nasmejijo

“Ooo poglej, kako je srčkan…”, že samo opazovanje živali nam nariše nasmeh na obraz. Opomnijo nas, da je življenje lepo in nam odpirajo srca ter vzbujajo sočutje. Priznajte, da vam že samo gledanje smešnih in prikupnih posnetkov živali na internetu lahko polepša dan in vas nasmeji. Smeh pa, kot vemo, je pol zdravja.

6. Naučijo nas odpušanja

Če imate doma žival, se lahko hitro naučite odpuščanja. Najprej se jezite, nato počistite za njim, ga objamete in odpustite.

7. Prisilijo nas, da se gibamo

Pes je lahko vaš najboljši trener, ki zahteva, da se dvignete iz kavča ali stola in greste vsak dan na sprehod, ki ugodno vpliva tako na njega kot tudi na vas. Je tudi odlična družba za pohajanje in najlepše avanture.

8. Pokažejo in dajejo nam brezpogojno ljubezen

Vrnite uslugo. Vsem. Če boste ljubili sebe in druge ljudi tako odprto in popolnoma, kot vas ljubi vaš kuža, ali tako kot imate vi radi njega, bo svet zagotovo lepši. Živalim pa vrnite uslugo tako, da jim date nekaj hrane, vode, sprehod in... ljubezen.