8 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred nakupom daril

8 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred nakupom daril (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 12. 2016

Naj bodo prazniki ali navaden dan, porabljanje denarja za draga darila lahko v nas zbuja občutke krivde. Naj vam bo teh 8 vprašanj v pomoč.

Decembrski prazniki se hitro približujejo in upravičeno se jih veselimo. Ne nazadnje so to tisti redki dnevi v letu, ko si vzamemo čas za družino, prijatelje in sorodnike.

Po drugi strani pa si prav te dni številni starši postavljajo vprašanja, kot so: "Lani smo porabili veliko denarja za novi PlayStation in zdaj si moj sin želi Xbox! Zakaj ne more biti zadovoljen s tem, kar ima? Hčerka hoče imeti najnovejši iPhone. Ne morem si ga privoščiti – sem zaradi tega res slaba mama?"

Je ljubezen do otroka sorazmerna s ceno darila?

Da bi odpravili občutke jeze in krivde, ki se skrivajo v takih vprašanjih, moramo najprej imeti jasno oblikovana osebna stališča v odnosu do svojega otroka. Bolj ko znamo jasno izraziti svoje vrednote in prepričanja in tudi živeti v skladu z njimi, manj verjetno je, da bomo delali stvari, ki jih drugi hočejo od nas – in to na račun tega, kar sami želimo.

Če se sprašujete podobne stvari, vedite, da niste edini. Naj bodo prazniki ali navaden dan, porabljanje denarja za draga darila lahko v nas zbuja občutke krivde. Hitro začnemo razmišljati o tem, kako veliko naj bi zapravili, da bi bilo 'dovolj'.

Seveda skoraj vsi starši na tem svetu želimo svojim otrokom dati stvari, ki jih bodo osrečile, in ne želimo, da bi se počutili zapostavljene. Seveda ne želimo, da bi jih prijatelji in sošolci zafrkavali zaradi starih škornjev, mobilnikov ali morda zato, ker je njihova jopa s kapuco lanski model. Kadar ne moremo ali takrat, ko niti ne želimo kupiti najnovejšega in najbolj 'hudega' modela, se kljub temu včasih počutimo krive. Vsaj malo. Je res?

Jeza in občutek krivde sta neprijetna. Vzemimo si trenutek in poskušajmo razumeti ti čustvi, ki jih starši tako pogosto občutimo.

Bodite samozavestni!

Krivdo pogosto občutimo, kadar drugim ne damo česa, kar si želijo. Včasih skoraj tako intenzivno, kot da bi jim nekaj ukradli.

V nasprotju s tem pa jezo čutimo, kadar drugi nam ne dajo tega, kar si želimo mi, ali kadar naredimo nekaj na ljubo drugim za ceno lastnih želja in prepričanj. Jeza in krivda sta podobni v tem, da se osredotočata na druge osebe: ko delamo vse, da bi bili drugi zadovoljni, in ko delamo, kar drugi želijo.

Vse to lahko postane začarani krog, če nismo pozorni na nekaj stvari, ki jih ponazarja naslednji primer.

Janova mama razmišlja takole: "Počutim se krivo, ker Janu nisem kupila prav tistega pametnega telefona, ki ga imajo tudi vsi njegovi prijatelji, čeprav vem, da se ni vedel odgovorno in si ga v resnici ni zaslužil."

Krivda je močno čustvo. Pogosto povzroči, da ignoriramo lasten razum. Tako se vdamo in na koncu vseeno kupimo telefon. Potem običajno sledi jeza. Jezni smo sami nase, ker nismo ravnali tako, kot vemo, da je prav. Jezni smo na druge, ker nas silijo, da ravnamo tako, kot oni hočejo.

Občutkov jeze in krivde se boste znebili, če postanete bolj samozavestni v odnosu do svojega otroka. Jasno izrazite svoje vrednote in prepričanja in živite v skladu z njimi! Potem ne boste delali stvari, ki jih drugi hočejo od vas, in to celo na račun tega, kar sicer sami želite. To vam ne bo pomagalo samo pri kupovanju daril, temveč tudi pri drugih stvareh.

Stop! Preden kupite darilo, razmislite.

Če vas skrbi, koliko denarja porabite za svoje otroke, premislite o tem, kaj je po vašem mnenju najbolje zanje. Ne razmišljajte o tem, kakšen pritisk občutite, da bi neko stvar morali kupiti.

Vprašajte se:
  1. Koliko si lahko letos privoščimo za darila, ne da bi preveč obremenili družinski proračun?
  2. Je to, kar želi otrok, primerno za njegovo starost?
  3. Kakšno je otrokovo vedenje in ali je pripravljen prevzeti odgovornost, ki jo mora imeti za ravnanje z novo tehnično 'igračko'?
  4. Ali lahko nadzorujem uporabo te nove naprave?
  5. Kakšne posledice lahko pričakujem, ko bo imel novo tehnično igračko? Se strinjam s tem?
  6. Kakšne koristi bo imel otrok od nove pridobitve? Kakšne koristi bom imel/a jaz? Kakšne so slabosti?
  7. Ali nameravam to kupiti le zato, ker ne želim, da bi bil jezen name? Je to dovolj dober razlog?
  8. Ali nameravam kupiti nekaj samo zato, ker ne želim, da bi bil drugačen od večine njegovih prijateljev? Je to dovolj dober razlog?

Ko se odločite, svoje razloge predstavite tudi otroku. Čeprav morda ne bo zadovoljen, ker ne bo dobil novega iPhona, vam bo nekoč verjetno hvaležen za to, da ste bili zreli starši, ki znajo razmišljati s svojo glavo.

Prav je, da se z otroki pogovorimo tudi o družinah in o otrocih, ki si ne morejo skoraj ničesar privoščiti. Srečni so, če dobijo čokolado ali barvice. V decembrskem času potekajo številne dobrodelne akcije. Morda je prav, da otrokom to povemo in pokažemo, kako lahko tudi sami kaj prispevajo.

Napisala: Manja Kristanc, pedagoginja in andragoginja, anglistka in licencirani NLP-coach. Več pa na spletni strani Manja360.com.