9 lastnosti prijateljev, ki so pravi DAR

9 lastnosti prijateljev, ki so pravi DAR (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2021

Poglejmo si, kakšne lastnosti imajo običajno tisti pravi in iskreni prijatelji. 

Kdo so naši prijatelji? To niso le ljudje, ki hodijo z nami po poteh življenja. To so tiste posebne povezave, ki jih spletemo in dajejo našemu življenju smisel. To so si tisti ljudje, ki gredo z nami z veseljem na koncert, ki nam je blizu. To so tisti, ki pridejo in nam pomagajo sestaviti pohištvo. To so tisti, ki nas ljubeče opozorijo na napake, ki jih počnemo v partnerstvu ali v službi.

Raziskave so prav tako dokazale, da nam pravi prijatelji pomagajo, da živimo dlje! No, in predvsem bolj kakovostno. 

Pravi prijatelji postanejo naša družina. Poglejmo si nekatere lastnosti pravih prijateljev. 

1. Pomagajo nam, da sprejmemo samega sebe 

To niso tisti, ki nas nenehno kritizirajo in potiskajo k tlom. Oni so tisti, ki nas dvignejo, ko smo na tleh. Podpirajo nas in dvigujejo našo samozavest, saj v nas vidijo talente in potenciale ter nam pomagajo, da tudi sami pričnemo ceniti sebe. 

2. Iskreno nam povedo, da delamo napake

Vsi delamo napake. Pravi prijatelji nas bodo na njih ljubeče, vendar iskreno opozorili. Na splošno je za pravo prijateljstvo značilno, da si lahko povemo in delimo vse. Tako dobre kot slabe stvari. Povemo lahko vse, kar čutimo in mislimo. 

3. So prisotni 

Največje darilo pravega prijatelja je, da jim je prioriteta prisotnost. Da najdejo čas za nas. Da jih iskreno zanima, kako smo. Ko so v naši družbi, pospravijo telefon, in so povsem z nami. 

4. Zares poslušajo

Ne poskušajo pogovora vedno znova preusmeriti drugam. Pogovor z njimi je dovstranska izmenjava. Oba dajeta in oba prejemata. 

5. Pomagajo nam skozi težavna obdobja 

Najlažje je biti prijatelj, ko je vse dobro in ko blesimo. Kaj pa, ko se znajdemo v težjih preizkušnjah? Ko se spopadamo z žalostjo, žalovanjem, neuspehi? Pravi prijatelji bodo ob nas ravno takrat... morda še bolj, kot kadarkoli prej. 

6. Pomirijo nas

V njihov družbi se lahko pomirimo, stres se sam po sebi razgrajuje, napetosti izginjajo, lažje dihamo... 

7. Ohranjajo preprostost 

Pravi prijatelji poznajo naše jedro, vedo kakšni smo v svojem temelju. So tisti, ki nas bodo na to tudi opomnili, ko bomo morda želeli postati nekdo drug ali nas bo malce odneslo iz poti. 

8. Odpuščajo 

Če pride do koflikta, ne bodo tekli drugam in nas obrekovali, pač pa se bodo pogovorili in razčistili stvari z nami. 

9. Zaradi njih smo boljši ljudje 

Zaradi njih smo enostavno boljši ljudje. Morda nas motivirajo, da živimo bolje, da smo bolj prijazni in sočutni do sveta. Ali pa nas samo spomnejo, kaj nosimo v sebi. 

Takšni ljudje so najlepši dar. 

Vir: huffpost.com