Ali bežite sami pred seboj?

Ali bežite sami pred seboj? (foto: pexels) pexels
24. 2. 2020

Beg pred realnostjo je nekaj, kar vse bolj preplavlja našo družbo. Kaj, ko bi namesto begu posvetili čas in energijo sebi in naredili nekaj dobrega? 

Večina mladine trenutno manično pregleduje Facebook in Instagram, nekateri igrajo igre, spremljajo serije, skoraj vsi presedimo pred računalniki znatno preveč časa ali pa ure in ure preživimo pred televizijskimi ekrani, spremljamo, kaj se dogaja po svetu, športne tekme, beremo trače, ukvarjamo se z drugimi ljudmi in opravljanjem, lahko tudi z alkoholom in drogami, hrano, nakupovanjem ... Vse to so znaki t. i. eskapizma ali bežanja pred lastnim življenjem. 

Da ne boste razumeli narobe. Če se pogovarjamo preko spleta, si ogledamo kakšen film na televiziji ali kakšno zabavno igro ipd., da se sprostimo in odpočijemo, ni s tem seveda nič narobe. Včasih to pač potrebujemo.

Težave nastanejo, ko tovrstne zadeve postanejo obsesija in posameznikova glavna aktivnost, ki jo počne in o kateri razmišlja ter zanjo porabi ogromno dragocenega časa.

Pretirano ukvarjanje z rečmi, ki nimajo konstruktivnega rezultata, naš kreativni um otopi.

Bežimo pred lastnimi občutki in stvarmi, ki bi jih morali razrešiti pri sebi. Izogibamo se uživanju lastnega življenja, onemogočamo svoj razvoj in napredek ter s tem nenazadnje srečno življenje.
Kaj pa, če bi ta čas uporabili za kaj bolj koristnega in uporabnega?

Najbolje, da pričnemo pri sebi in naredimo nekaj dobrega zase. Tu je nekaj idej za vsakega, ki preveč časa preživi v katerikoli statični obsesiji.

Najprej pa: prepoznajte svojo potrebo po bežanju, soočite se z njo in jo poskušajte obvladovati.

Vsi vemo, da je življenje polno stresov in tegob, zato je prav prijetno včasih stopiti iz realnosti in se izgubiti v domišljijskem svetu, tako se nam ni potrebno ukvarjati z lastnimi težavami. A s tem ubijamo svojo produktivnost in osebni razvoj.

Bodite aktivni. Ko se zalotite, da ste »padli« v svoj beg, raje:
  • Pojdite izven štirih sten. Dober začetek je, da se enostavno odpravite ven. Če je le mogoče brez telefona, lahko ga ugasnete oziroma nastavite na »način letenja«. Ko določene stvari ne bodo imele več možnosti, da vam kradejo čas, boste lahko aktivni in pozorni nase, na svoje občutke in okolico. 
  • Prav tako, namesto da se s prijateljem dobite na pijači, predlagajte sprehod v naravi ali katerokoli drugo aktivnost. Zgolj še ene kave v baru se čez nekaj let ne boste spominjali, medtem ko bodo skupne dogodivščine v naravi zagotovo ustvarile nepozabne trenutke. 
    Preberite si: Zakaj grem s prijatelji raje v naravo kot v gostilno
  • Organizirajte si dan. Zapišite si urnik in namenite "obsesiji" le minimalno časa ter se držite urnika.
  • Igrajte športne igre s prijatelji ali z otroki, tako boste tudi njih spodbudili za aktivne igre zunaj, namesto pasivnih iger na telefonu ali računalniku, ter še pomembneje - gradili boste pristne odnose v realnosti. 
  • Poskusite nekaj novega vsaj enkrat tedensko! Naj bo to nova športna aktivnost, nova lokacija za izlet, lahko le spremenite pot v službo ali si privoščite novo jed ... Skratka, povabite v življenje nove izkušnje.
  • Raziskujte lepote narave, blizu ali daleč, toliko je kotičkov, ki jih še ne poznamo pa bi bili vredno, da jih. Narava je brezplačna, prav tako pa vas bo navdala z energijo in inspiracijo, ki jo potrebujete.
  • Naredite nekaj, kar si od nekdaj želite, a ste vedno odlašali. Pa naj bo to slikanje na platno, plezanje, šivanje, pisanje, fotografiranje ... Koristite čas za vaše talente, vsak ima svoje, morda pa iz njih nastane kaj večjega, kot ste si kdajkoli zamislili?
In tako boste naenkrat ugotovili, da je vaše življenje veliko zabavnejše in lepše, kot tisto v filmu, v seriji, v igrah ali v opitem stanju.

Pripravila: AV