Britanska kraljica praznuje: na prestolu najdlje od vseh britanskih monarhov!  (+ tokrat tradicionalna jed sladica!)

Britanska kraljica praznuje: na prestolu najdlje od vseh britanskih monarhov!  (+ tokrat tradicionalna jed sladica!) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2022

Kraljica Elizabeta II danes začenja slavje ob njenem platinastem jubileju: 70-letnici vladanja. Z njo praznuje ves Otok!

V galeriji smo dodali še nekaj kraljičini videzov, s katerimi vedno očara. 

Ker platinast jubilej ni kar tako, bo v Londonu praznovanje trajalo kar 4 dni, za uvod pa je poskrbela tradicionalna parada Trooping the Colour, v kateri je sodelovalo kar 1500 vojakov, 250 konj in več sto glasbenikov. Na sporedu je še mnogo dogodkov, vse od koncertov do uličnih zabav. 

Če začnemo na začetku, naj povemo, da priprave na platinast jubilej trajajo že od začetka leta. Prva naloga je bila izbor tradicionalne praznične jedi, ki je tokrat nenavadna. Rdeča nit je bila platinasti puding, izbrana sladica pa je limonin triffle. 

Ob zaključku parade zbrane z balkona Buckinghamske palače pozdravi kraljica Elizabeta II v spremstvu najožjih članov kraljeve družine. Ob njej so med drugim skupaj z družinami njen sin in prestolonaslednik princ Charles, njegov sin princ William ter kraljičina hči Anne.

Na isti dan bodo zažareli plameni po številnih krajih po Združenem kraljestvu, pa tudi v vseh prestolnicah skupnosti Commonwealth, na čelu katere je prav britanska kraljica.

V petek bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju potekalo zahvalno bogoslužje. V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo, nedelja pa bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi.

Vir: STA, RTV