Čaj iz začimb za zimsko razstrupljanje

Čaj iz začimb za zimsko razstrupljanje (foto: Profimedia) Profimedia
21. 12. 2018

Pozabite na tistega s police, čaj, ki pomaga pri razstrupljanju in da energijo, si preprosto pripravite sami.

Sestavine:
  • skodelico in pol vrele vode
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke ingverja 
  • 1/2 žličke klinčkov
  • 1/6 žličke kurkume
  • ščepec kardamoma
  • žlička medu
Priprava:

Začimbe zmešajte in prelijte s skodelico in pol vrele vode. Dobro premešajte. Po želji sladkajte z medom, malo žličko na skodelico.

Orientalski čaj pomaga pri razstrupljanju telesa ter krepitvi imunskega sistema. Pomaga tudi ob prehladu.

Poglejte si še

Zanimivosti

Klinčki ali nageljnove žbice pomagajo pri različnih okužbah, ingver pa pospešuje cirkulacijo v telesu.

Že od nekdaj znanstveniki ingver prištevajo med enega najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Številne zdravstvene raziskave so tudi dokazale, da pomaga pri zgagi, slabi prebavi in bruhanju ter preprečuje slabost med potovanjem. Med drugim spodbuja tudi krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetem grlu, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

Kurkuma vsebuje aktivno snov kurkumin, ki spodbuja jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Ko se staramo, se izločanje teh sestavin največkrat zmanjša, zato se upočasnijo tudi prebava, presnova in absorpcija v maščobah topnih hranil. Redna uporaba kurkume lahko pomaga pri preprečevanju tovrstnih težav.

Pravilna uporaba kardamoma kot začimbe ali naravnega zdravila daje človeku poživljajoč občutek, saj že njegov vonj napolni naše nosnice s polnim, toplim občutkom in z vonjem neznanih krajev.

Cimet je bogat z antioksidanti, ki uravnavajo količino sladkorja v krvi in zmanjšujejo željo po ogljikovih hidratih. Že žlička cimeta na dan zmanjša količino sladkorja v krvi in tako varuje pred diabetesom.

Preberite še: RAZISKAVA: Koliko gozdnih sadežev v resnici vsebujejo čaji z gozdnimi sadeži?