Te spremembe v spalnici vam bodo pomagale do boljšega spanca

Te spremembe v spalnici vam bodo pomagale do boljšega spanca (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2022

Spanje je poglavitnega pomena, saj spočit človek funkcionira veliko boljše, srečnejše in navsezadnje bolj zdravo.

Mnogi se tekom življenja srečujejo z nespečnostjo ali s slabim spancem, kar vpliva tudi na vsakdanje življenje. Kaj je lahko tisto kar botruje k nekakovostnemu spancu in kako si lahko pomagate?

Iz spalnice odstranite vse elektronske naprave

Predpogoj za dobro spanje je, da iz spalnice odstranite elektronske naprave kot so mobilnimi telefoni, televizorji in prenosni računalniki. S tem ustvarite mirno okolje za kakovosten spanec.

Sproščujoča kopel pred spanjem

Topla in sproščujoča kopel vam bo pomagala, da se boste sprostili pred spanjem in odmislili skrbi. V kopel lahko za piko na i dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja.

Telovadite čez dan in ne pred spanjem

S telovadbo in aktivnostjo čez dan, boste tudi zvečer lažje zaspali. Toda izogibajte se telovadbe pred spanjem, ker boste imeli po vadbi polno energije, zato boste s težavo šli spat.

Sproščujoče dišave

Pred spanjem si lahko za dodatno sprostitev nakapljate nekaj ​​kapljic eteričnega olja sivke na vzglavnik, saj bo to pomagalo k bolj globokemu in mirnejšemu spancu. Raziskave so pokazale, da lahko aromaterapija s sivko pomaga upočasniti delovanje živčnega sistema in izboljša kakovost spanja.

Spalnica naj bo namenjena spanju in počitku

Spalnica naj bo namenjena spanju, počitku in užitku, zato iz nje umaknite vse stvari, ki so povezane z delom, kot je pisalna miza. To bo vplivalo na vašo sposobnost, da se odklopite od vsakodnevnih skrbi in se brez skrbi spočijete ter naužijete sveže energije.  

Zvečer zmanjšajte vnos kofeina

Zvečer se izogibajte kofeinu in drugim poživilom, če vplivajo na vaš spanec. Namesto tega popijte skodelico toplega kamiličnega čaja, kakava ali česa podobnega.  

Pred spanjem se izogibajte gledanja v ekran

Pred spanjem ni dobro gledati v televizijski ali računalniški zaslon ali pa brskati po mobilnem telefonu, saj to prebudi vaše možgane. Boljše opcije kot to so, sprostitev z umirjeno glasbo, prebrati stran kakšne knjige, ljubljenje s partnerjem, zapiski v osebni dnevnik in podobno.  

Tema v spalnici

Za kakovosten spanec je pomembna tudi zatemnjena spalnica. Med spanjem obvezno ugasnite vse luči. Dobro je imeti popolno temo med spanjem, saj bolj temna kot je soba, lažje boste spali. Poleg tega tema spodbudi tudi nastajanje spalnega hormona – melatonina, kar je ključnega pomena za kakovosten spanec. 

Preberite še: S temi strategijami si lahko pomagate ob smrčanju Ali pa: Izbrskali smo, koliko minut bi morali telovaditi, če vsak dan več ur sedite