Dan slovenskega turizma: "Odpadki so ogledalo naše ravnodušnosti in nesposobnosti ponovne uporabe virov" (Katere občine so najbolj čiste?)

Dan slovenskega turizma: "Odpadki so ogledalo naše ravnodušnosti in nesposobnosti ponovne uporabe virov" (Katere občine so najbolj čiste?) (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2022

"Najboljši odpadek pa je tisti, ki sploh ne nastane," pravi Jožica Peljhan iz Infrastrukture Bled in mi se z njo popolnoma strinjamo. 

Letošnji zeleni dan slovenskega turizma gosti Krško, osredotoča pa se na zmanjševanje odpadkov v tej panogi. Dan združuje destinacije in ponudnike, vključene v Zeleno shemo slovenskega turizma - nosilcev znakov Slovenia Green je že 198.

"Obdobje epidemije je prineslo tudi večje zanimanje domačih gostov za lokalno, slovensko ponudbo, začeli smo spoznavati domače kraje," je povedal župan Krškega Miran Stanko. Z vsemi temi trendi se odpirajo nove priložnosti za doslej manj izpostavljene destinacije, kot je Krško, je dodal. 

V zeleno shemo slovenskega turizma je doslej vstopilo 58 destinacij, ki obsegajo 77 občin. Tri destinacije so znak letos prejele prvič, in sicer Krško zlatega ter Šmarje pri Jelšah in Murska Sobota bronastega. Štiri destinacije nosijo najvišje platinasto priznanje. To so Bohinj, Ljubljana, Laško ter Čatež in Brežice. Bled in Gorje pa sta postali prvi certificirani občini zero waste pri nas.

V času pandemije covida-19 plastike za enkratno veliko več!

V. d. direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki je pozdravila 56 letošnjih novih nosilcev Slovenia Green, ob tem pa izpostavila, da so slovenska trajnostna prizadevanja vse bolj prepoznana tudi v tujini. Med drugim je deležnike, ki se še niso pridružili zavezi za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma, pozvala, naj to storijo.

Jožica Peljhan iz Infrastrukture Bled je predstavila prizadevanja za družbo brez odpadkov oz. zero waste v tem turističnem biseru. 

Občina Bled ima več turističnih postelj kot prebivalcev, je spomnila. To predstavlja svojevrsten izziv, pa tudi priložnost. Peljhanova je poudarila prizadevanja za primerno ločevanje odpadkov in ponovno uporabo, tudi ustrezno zasnovo izdelkov za možnost recikliranja.

"Najboljši odpadek pa je tisti, ki sploh ne nastane," je podčrtala. Veliko pozornosti mora zato veljati osveščanju ljudi, naj ne kupujejo, česar ne potrebujejo, posebna pozornost velja tudi osveščanju turistov. "Uvedli smo tudi sistem 'plačaj, kolikor zavržeš', ter povečali nadzor nad ločevanjem odpadkov," je navedla.

"Odpadki so ogledalo naše ravnodušnosti in nesposobnosti ponovne uporabe virov," je prepričana Peljhanova. 

Vir: STA
Promocijsko gradivo