25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Denar ni vse!

7. 8. 2012

Tako svoj življenjski moto ponosno oznanja pevka Madonna zdaj, ko ima denarja več kot dovolj. Spomnimo pa se njenih začetkov in prav radoveden sem, koliko denarja ji je prinesla fotografija, na kateri se bohoti povsem gola s pasjo ovratnico.

Takrat ji je verjetno denar pomenil veliko več kot danes. Časi so se spremenili in zdaj išče smisel še kje drugje – na primer v ljubezni, dostojanstvu, zdravju, miru v duši ...

Vendar nočem, da dobite o meni vtis, da sem nevoščljiv. Pevko Madonno sem izpostavil kot primer, kako se nam prioritete z leti spreminjajo.

Če vprašamo ljudi, kaj jim v življenju največ pomeni, bomo dobili verjetno zelo različne odgovore. Prav gotovo poznate koga, ki trdi, da je zdravje najpomembnejše. Običajno imajo ti ljudje že zelo načeto zdravje. Kaj pa je pomembno vam?

V svojih študentskih letih sem imel priložnost spoznati delo na turistični križarki. Opazoval sem ljudi v poznih zrelih letih, kako so se s polnimi kovčki in polni pričakovanj vkrcavali na ogromno moderno križarko. Vsak dan so izplule iz Miamija proti Karibom.

Ladje so imele najmodernejše wellnesse, fitnese, kozmetično ponudbo, prostore za rehabilitacijo ... Gledano od daleč je bilo videti ljudi, ki so vso mladost garali, da bi zaslužili veliko denarja, zdaj, ko ga imajo, pa si želijo z njim in z nekimi wellness storitvami kupiti mladost. Menim, da je to slaba strategija. Trdim, da je treba imeti vse naenkrat. Vsi si želimo solidno živeti, vendar je situacija trenutno težka, boste rekli.

Tako smo v svoji urbani ihti marsikatero pomembno stvar zanemarili in posledice se kažejo v neprivlačni postavi, bolečinah v križu, okorni drži, utrujenosti, slabem počutju ... Seveda je te posledice možno odpraviti. Nekateri se potem začnejo ukvarjati s prehrano, drugi z vadbo, nekatere celo zanima oboje. Bi lahko naredil še kaj več?

Na trgu obstaja cel kup temu namenjenih programov, ki jih njihovi protagonisti oglašujejo kot celostne ali holistične. Običajno so ti programi mešanica tem o prehrani, vadbi, mogoče še motivaciji, odvisno od tega, kako širok zorni kot ti osebni trenerji premorejo. Jaz sem v tem poslu že zelo dolgo in zato menim, da moj pristop izstopa. Trdim, da se vse začne v glavi in gre nekako po tem principu: "Sejem misel, žanjem dejanje. Sejem dejanje, žanjem navado. Sejem navado, žanjem značaj. Sejem značaj, žanjem usodo."

Tako sem z leti razvil celosten program, imenovan SOS, ki sestavlja vse ravni našega delovanja.

Vadba

Ljudje, ki hodijo v službo, v veliki večini opravljajo sedeče delo, po vsej verjetnosti za računalnikom. Ta prisilna drža povzroča bolečine v hrbtenici, slabo držo, krajše iliopsoase, šibke mišice na zadnji strani stegen itd ... Razvil in prilagodil sem vadbo, ki preprečuje prav te, najpogostejše težave.

Ne omejujem se s franšiznimi sistemi in ne dajem prednosti nobenemu vadbenemu pripomočku ali vadbenemu sistemu.

Treningi so vsakič drugačni, saj razumem, da je vedno ista vadba duhomorna. Vsak dan nismo enako razpoloženi in tudi po sposobnostih smo si med seboj različni, zato sem vadbo temu primerno prilagodil.

Trening je torej individualno prilagodljiv in je tako enako naporen nekomu, ki je prišel prvič, ali nekomu, ki trenira že dalj časa. SOS program je zabaven, vedno drugačen vadbeni program, kjer posameznik porabi veliko več kalorij kot pri običajni vadbi in ima metabolični učinek. Vadba je telesu prijazna, ne vključuje nasilnih gibov, temelji predvsem na vajah z lastno telesno težo, vendar je na presenečenje strank izredno učinkovita.

V vadbeni program SOS so vključeni različni gibalni vzorci, takšni, ki pomagajo k boljši koordinaciji, usklajenosti gibov, ravnotežju, spretnosti, pridobivanja moči, k izgubljanju maščobne mase in pridobivanju oblike telesa. Zasnovana je tako, da vpliva na vsesplošno telesno pripravljenost in dobro počutje, kar je pogoj za lažje premagovanje vsakodnevnega stresa in slabega počutja.

Prehrana

Seveda je pomembna tudi prehrana. Zdrava prehrana je eden od pogojev dobrega počutja vsakega človeka. Vpliva na sposobnost za učenje, delo, igro in preprečuje bolezni. Vendar od mene ne boste dobili le jedilnika za sedem dni s predpisanimi kalorijami. Želim, da postanete sam svoj dietetik. Na voljo vam dam vse razpoložljivo znanje, skripte, programček za izdelavo jedilnikov ter ideje za obroke, ki jih dobite na seminarjih in delavnicah, ki so vključene v sistem SOS.

'Coaching'

Po definiciji je coaching interaktivni proces, v katerem coach z uporabo posebnih tehnik sproži miselne procese, ki pomagajo k hitrejšemu in učinkovitejšemu doseganju boljših rezultatov.

Coach v pogovoru s klientom uporablja posebej izbrana vprašanja. Coach nikoli ne predlaga rešitev ali podaja sugestije klientu. Temelji izključno na spodbujanju miselnih procesov klienta, s katerimi se klient sam dokoplje do rešitev, do katerih bi se sicer sam veliko težje ali pa morda sploh ne.

Coaching je namenjen posameznikom, ki želijo delati na sebi in aktivirati vse notranje potenciale za doseganje osebnih ciljev. Hujšanje in preobrazba življenjskih navad sta zelo dolgotrajna procesa, coaching pa se je pri tem izkazal za edinstveno metodo. Coaching pri svojem delu uporabljam, odkar sem pridobil certifikat MTA coach in MTA karierni coach.

Hormoni

Včasih pa se vseeno lahko tudi kje zatakne. Ni in ni napredka, počutje je slabo, motivacija temu primerna. Težava se lahko skriva v hormonskem neravnovesju. Zato v okviru SOS vadbe po potrebi preverimo še hormone. Pri tem sodelujem z Aljo Dimic. Le z majhno epruvetko sline lahko razberemo našo hormonsko sliko, ki je zelo pogosto razlog, da se hujšanje ustavi. Ko odkrijemo vzrok in odpravimo posledice, se trend uspešnega hujšanja nadaljuje.

Rehabilitacija

Naj se pohvalim, da sem kot študent začel najprej delati kot maser in pozneje kot manualni terapevt v nevrološki ambulanti in se pod mentorstvom različnih mojstrov naučil marsikaterega trika. Nekaj teh še danes uporabljam in svojim vadečim kar pred treningom olajšam boleče mesto. Naučil sem se ustrezno obravnavati okvare in poškodbe. Po potrebi uporabljam trakove kinesiotape ali vadeče napotim k primernemu specialistu, s katerimi plodno sodelujem.

Psihološko-terapevtski pristop: Jaz sem telo

Včasih so razlogi za težave v telesni teži lahko tudi globlji. Razlogi so lahko socialni, čustveni, situacijski, fiziološki ali le posledica pomanjkanja samozavesti. Ključ do izhoda iz začaranega kroga je spoznanje, do katerega se dokopljemo sami, vendar s pomočjo strokovnjaka. Šele nato se lahko neposredno lotimo reševanja težav, kot je npr. izguba telesne teže.

Ultra MIND ESP metoda Jose Silve

Opis SOS programa sem začel s citatom o mislih, ki prehajajo na dejanja. Ta del se osmisli ravno tukaj. Verjetno ste veliko slišali o moči pozitivnega mišljenja, intuiciji, meditaciji itd, vendar vam ni blizu ali verjamete vse na besedo?

Priznam, jaz sem skeptik, po srednješolski izobrazbi sem namreč elektrotehnik in tam so me naučili, da najprej izmerim napetost, preden jo 'šlatam' z roko. Prav zato pa me je navdušila metoda Jose Silve, ki se jo je popolnoma znanstveno lotil pred več kot 60 leti.

Postal sem inštruktor in predavatelj svetovno znane metode sistema Ultra Mind ESP, ki predstavlja najbolj dodelano in razvito obliko možganskega treninga. V dvodnevnem seminarju udeležence naučim protokola in tehnik, s katerimi brez težav vstopajo v alfa raven možganskega valovanja in tam zavestno delujejo.

Na tem področju sodelujem s strokovnjaki iz Amerike, saj bi rad ta sistem dodelal in ga prenesel na področje športa, treniranja in motivacije. Metoda je idealna za obravnavo različnih vrst odvisnosti, nespečnosti, vizualizacije, hitrejše regeneracije, relaksacije, za odpravo treme, za lažje učenja, sprejemanje odločitev, afirmacij ...

Želel sem si narediti res celosten program, kjer bi lahko ljudje dobili čim več koristnih znanj, navad, informacij in tako svoj življenjski slog izboljšali. Na tej točki lahko rečem, da sem s programom zadovoljen.

Namenjen je populaciji, ki želi drastično spremeniti kakovost življenja in ne samo shujšati nekaj kilogramov pred morjem ali poroko, potem pa naprej živeti po starem. Ste se že odločili? Vaša naloga je, da se (od)ločite od starih uničujočih navad, ki so vas pripeljale do te točke, na kateri ste zdaj. Moja naloga pa je, da vam pokažem najboljši in celostni vadbeni program SOS.

Mito Šinkovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri