Doživite to posebno gostoljubje, ki mu ni para: v notranjosti Hrvaške!

17. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Hrvaška ima poleg morja tudi zelo lepo in zanimivo notranjost, ki skriva veliko čudovitih predelov. Eden od takšnih sta tudi Srem in Slavonija v severovzhodnem delu Hrvaške, ki s svojo lepoto, prijaznimi in gostoljubnimi ljudmi, odlično kulinariko, številnimi aktivnostmi in zanimivostmi privabljata vse več obiskovalcev.

Na tem območju je mnogo ostankov starih civilizacij in srednjeveških spomenikov. Najbolj znani najdbi sta Orion, najstarejši evropski koledar, in Vučedolska golubica, ki so jo našli v Vučedolu. Na področju Vukovarsko-sremske županije najdete tudi zanimiva mesta – Vukovar, Vinkovce, Ilok in Županjo, ki so nedvomno vredna ogleda.

Vinarstvo s tradicijo

Vinarstvo ima v regiji dolgo tradicijo, kjer so bila skozi zgodovino pridelana številna kakovostna in vrhunska vina, ki so cenjena tako doma kot na tujem. Ker ta vinorodna pokrajina leži v najbolj vzhodnem delu regije, katere središče je Ilok, se pogosto imenuje tudi Iločko vinogorje.

Zaradi lege na nizkih gričih, veliko sončnih dni in kakovostnih tal je vinska trta izredno kakovostna, kar omogoča pridelavo vrhunskih vin. Prva vinska trta je bila zasajena že v rimskih časih, zdaj pa se razprostira na več kot 1.700 hektarjih. Najbolj razširjena trta je graševina, ki daje lažja in sveža vina, traminec pa je vino, ki zaradi odličnih klimatskih pogojev zagotavlja največjo kakovost.

Številne aktivnosti & zanimivosti

V regiji so odlične možnosti za lov in ribolov, vožnjo s čolnom po reki Donavi, jahanje, opazovanje ptic, hojo, obisk številnih lepih krajev na rekah Donavi, Savi, Vuki, Bosuti, Biđi,Studvi in Spačvi.

Vukovarsko-sremska regija je prav tako odlično izhodišče za kolesarje. Najbolj znani sta dve kolesarski poti – Donava in Srem, obe se navezujeta na Mednarodno Dunajsko kolesarsko pot, ki je del poti EuroVelo 6. Za kolesarje je to najlepši način odkrivanja lepot regije.

Gostoljubje & kulinarika

Gostoljubni domačini bodo s svojo avtohtono ponudbo na domačijah in v restavracijah vzdolž kolesarskih in pohodniških poti poskrbeli za nepozabno izkušnjo tako rekreativcev kot tudi profesionalnih kolesarjev.

Na spletni strani http://www.visitvukovar-srijem.com/si/ lahko na enostaven in pregleden način najdete vse znamenitosti tega kraja, tradicionalne izdelke, namestitvene informacije, vinske kleti in restavracije s podrobnimi opisi, kontakti in slikovitimi fotografijami.