Drobni nasveti za slavnostno večerjo

31. 12. 2011

Za nepozabne trenutke v krogu družine, prijateljev in ostalih gostov.

Večerja brez napak

Lepo okrašena in pogrnjena miza je središče praznovanja. Če pričakujete večje število gostov, si priskrbite ali pa izposodite zadostno število enakih krožnikov in pribora.

Središče pogrinjka je podkrožnik, ki ostane ves čas na mizi. Nanj potem polagamo krožnike s predjedjo, juho in glavno jedjo. Ko pripravljamo mizo, lahko na podkrožnik že položimo krožnik, na katerem bomo postregli predjed. Nanj ponavadi postavimo dekorativno zložen prtič.

Pribor polagamo od zunanje strani proti krožniku. Na sliki imamo tako pribor za juho, ribjo predjed in mesno glavno jed. Nad krožnik položimo pribor za poobedek.

Enako velja za kozarce od zunaj proti krožniku postavite kozarec za vodo, belo in rdeče vino. Levo zgoraj od jedilnega krožnika položite manjši krožnik z nožem za kruh.

Slavnostni pogrinjek

Pripravite vnaprej

Praznični jedilnik je ponavadi sestavljen iz več jedi oziroma hodov. Gostje, polni pričakovanj, sedijo za mizo, medtem pa v kuhinji vlada pravi kaos. Pa ni nujno, da je tako. Predvsem bodite pozorni na to, kaj vse lahko pripravite vnaprej.

Juha ali terina sta idealni predjedi, oboje pa lahko pripravite tudi že kakšen dan ali dva prej. Ravno tako razne kreme, sladolede, parfeje ... za poobedek. Preden jih ponudite, jih le pogrejte, razdelite na krožnike in okrasite. Tako vam ostane dovolj časa za pripravo glavne jedi, priloge in solate.

Kaj pa pijača?

Noben prazničen obed ne mine brez dobre kapljice. Še preden sedejo za mizo, lahko gostom ponudite aperitiv. Namesto žganih pijač, ki zamorijo borbončice, da še nekaj čase ne moremo pravilno okušati, gostom
ponudite kozarec suhe penine ali pa suhega belega vina. Oboje naj bo primerno ohlajeno, penina na 6 do 8 stopinj Celzija, belo vino pa na 10 do 12. Z istim vinom lahko potem nadaljujete tudi pri predjedi.

Če imate za glavno jed perutnino, teletino ali svinjino, lahko zraven ponudite bolj polno belo vino ali pa ne preveč krepko rdeče. Težja rdeča vina pa ponudite h govedini. Tako kot obed zaključimo s sladico, naj bo tudi zadnje vino slajše. Če želite nekaj posebnega, ponudite jagodni izbor ali pa ledeno vino.

Namig

Vam je zmanjkalo časa za pripravo poobedka, bi pa vseeno radi ponudili nekaj posebnega? Tudi povsem 'neugledno' kepico sladoleda lahko spremenite v kulinarično doživetje.

Na krožnik denite nekaj vaniljeve omake, jo pokapajte s čokoladnim ali malinovim prelivom in kapljice z zobotrebcem razvlečite v vzorčke. Priložite sladoled, malce oprašite s sladkorjem v prahu ali kakavom in sladica je pripravljena.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri