Družabna igra, ki se je razvila na podstavkih za pijačo

Družabna igra, ki se je razvila na podstavkih za pijačo (foto: POP TV) POP TV
7. 11. 2016 Promocijsko sporočilo

Začelo se je s kamni in podstavki za pijačo, nadaljevalo na Kickstarterju in zacvetelo v sklopu projekta Štartaj Slovenija. Igra LESS je vse, kar potrebujete, da se za vselej znebite dolgčasa.

LESS, nova družabna igra slovenskega porekla, ki je bila predstavljena v oddaji Štartaj, Slovenija! na POP TV, se je označila za "kot šah, a manj". A ne zato, ker bi bila kakorkoli podobna šahu, temveč zato, ker je izumitelj igre želel na zapomljiv način ljudi naučiti, kako črkovati njegovo igro. Like Chess but Less. In vendarle imata Less in šah nekaj skupnega - obe igri odlično trenirata vaše možgane.

Sicer je LESS veliko bolj praktična in veliko lažja za začetnike kot šah. Ima manj figuric. Manj površine. Manj pravil. A veliko več zabave. In kar je najlepše - LESS je pakirana v lični kartonasti škatli, ki jo lahko brez težav nosite s seboj na počitnice, piknike, druženja s prijatelji in tudi dve hiši naprej do lokala, kjer boste s kolegom spili pivo.

Spoznajte LESS:

Od kamenčkov do igre

Začelo se je tako, kot se začne večina odličnih izumov - s preprosto idejo, ki je rešila težavo. Težava je bila, da se je Aleksandr Starovojtov na družinskih počitnicah znašel brez primerne družabne igre, zato je s pomočjo nabranih kamnov in podstavkov za pijačo kar sam razvil miselno igro. In z neprestanim razvijanjem se je nova družabna igra hitro širila tudi med ljudi.

Kot se spominja Aleksandr: "Najljubša mi je zgodba prijateljev in znancev, ki so med prvimi začeli igrati Less. Imeli so še tako ta surovo različico igre. In kar naenkrat sem začel dobivat slike, kje se je Less že igral. Tako so začele prihajat fotografije nasmejanih igralcev v puščavi, na smučišču, v Bohinju, pri Stonehengu, na morju, na letališču itd. Mogoče so bile te pozitivne spodbude prvi znak, da delam nekaj pravega."

Koncept je izredno enostaven in divje zasvajajoč. In kar je najpomebnejše, LESS boste znali igrati v manj kot minuti, saj so pravila zelo enostavna. To pa nikakor ne pomeni, da je igra lahka. Da boste postali pravi mojstri, bo potrebno veliko vaje in strateško razmišljanje.

Kako igramo

Igra je namenjena za 2 ali 4 igralce. Glede na število udeleženih, iz priloženih podstavkov sestavite igralno polje. To igralno polje je vedno drugačno in predstavlja ključni izziv pri igranju igre. Vsak igralec ima tri premike, cilj pa je vse štiri figurice spraviti v kot soigralca, preden to uspe njemu. A pozor - skakanje čez modre črte na igralni površini in druge figurice vam pokuri več premikov. 

Ker je podstavkov v enem paketu 12 in jih pred vsako igro, preden postavite igralno površino, premešate, je kombinacij za igralno površnino več kot 100.000, tako da bo vsaka igra popolnoma novo doživetje. In bo zahtevala tudi čisto svojo strategijo.

Tako je LESS testiral Aleš Novak:

Aleksandr Starovojtov je igro preizkusil celo z Mitsuterom Ueshibo, pravnukom ustanovitelja aikida. Aikido Aleksandru predstavlja pa pomemben vir ravnotežja v njegovem pestrem življenju, veščino pa tudi poučuje. In s kom bi Aleksandr še igral LESS? "Če lahko sanjam, s kom želim igrati, imam na zalogi kar nekaj imen. To so npr. Stephen Hawking, Bruce Willis, Scarlett Johansson in še kdo."

Nam verjetno ne uspelo prepričati Scarlett Johansson, da prileti v Slovenijo na rundo piva in hitro partijo igre LESS, lahko pa si na kvaliteten način popestrimo prosti čas z družino ali druženje s prijateljem.

Igra LESS, ki je bila preteklo nedeljo podrobno predstavljena - in testirana - v oddaji Štartaj, Slovenija!, vas že čaka na posebnih policah v megamarketih Interspar. In kaj naš čaka v prihodnje? "LESS za tri igralce," namigne Aleksandr.