3 eterična olja, ki jih boste to poletje vzljubili

3 eterična olja, ki jih boste to poletje vzljubili (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 6. 2019

Kateri vonj vas spominja na poletje? Morda sladki vonj sveže pokošene trave? Ali vonj po tabornem ognju? Kaj pa vonj poprove mete in sivke? Poglejmo, zakaj obstajajo vsaj tri eterična olja, ki jih boste to poletje vzljubili.

1. Olje sivke

Eterično olje sivke lahko v nekaj minutah prežene slabo voljo in utrujenost, zato se pogosto uporablja v dišečih svetilkah in sprostitvenih kopelih. Nekaj kapljic na vzglavniku pa je čudovito 'zdravilo' proti nespečnosti.

Vendar je uporaba olja sivke veliko širša. Sivka pomaga pri težavah z aknami, mastno kožo, blaži srbeče ugrize žuželk, pomaga pri zvinih in modricah ... Prav pride tudi pri negi opečene kože. Ne bo škodilo, če boste imeli olje vedno pri sebi, še posebno takrat, ko ste soncu bolj izpostavljeni.

Seveda je preventiva vedno boljša kot kurativa, zato še vedno velja, da je treba biti na soncu pazljiv. Zaščitite kožo, izogibajte se prekomernemu sončenju, zlasti v delu dneva, ko je sonce najmočnejše. Če pa se le zgodi, da vas je opeklo, lahko preprosto uporabite olje sivke:

  • Brisačo namočite z mrzlo vodo, nanjo kanite nekaj kapljic eteričnega olja in nežno obrišite kožo.
  • Ali pa zmešajte kapljico ali dve olja sivke z aloe vero. Najbolje, da si aloe vero vlijete kar v dlan in primešate sivko, nato pa nežno nanesete na kožo.
Nasvet

Eterično olje sivke je tudi odganjalec moljev, komarjev in drugega mrčesa. Če imate pri roki šopek sivke oziroma sivkine cvetove, naredite mošnjičke iz blaga, vanj vstavite sivko in položite v omaro ter drugod po stanovanju.

Opozorilo

Čeprav olje sivke spada med varna eterična olja, nekatera olja vsebujejo druge sestavine, ki povečajo možnost alergijske reakcije, predvsem na svetlobi in soncu. Vedno uporabljajte naravno olje in ga pred uporabo testirajte na delčku kože.

2. Eterično olje poprove mete

Olje v dišeči svetilki pomaga pri prehladih, če pa ga nanesete na sence in vrat, blaži glavobol in pomirja.

V poletnih mesecih bo močan vonj mete popoln predvsem za tiste, ki iščete sprostitev in ohladitev po vročem ali soparnem dnevu. Zaslužen za občutek hlajenja je mentol.

Tudi kopel za noge z aromatičnim dodatkom mete za osvežitev se prileže. Noge in stopala nog ponovno poživi in pospeši krvni obtok.

Ker je olje precej močno, je priporočljivo redčenje.

Nasvet

Če niste ljubitelj poprove mete ali če vam je vonj premočan, poskusite eterično olje zelene mete. Značilnosti so zelo podobne, vendar je vonj nekoliko nežnejši.

Pomembno

Nerazredčenega olja ni priporočljivo uporabljaje na goli koži. Pred uporabo preberite navodila.

3. Eterično olje limonske trave

Svež limonski vonj eteričnega olja limonske trave vrača energijo in poskrbi za boljšo koncentracijo.

Če ga boste že zjutraj uporabili pri tuširanju, vas bo prijetno poživil, pri razmišljujočem delu pa ga za boljšo koncentracijo uporabite kar v izparilniku ali dišeči svečki. Pomaga tudi kot masažno olje pri poškodbah in zvinih.

Če pa iščete sredstvo, ki bo v poletnih večerih učinkovito odganjalo mrčes, poskusite z eteričnim oljem limonske trave v izparilniku ali pršilu. V slednjem ga lahko zmešate z več olji, npr. s sivko, poprovo meto, z oljem ciprese in bazilike.

Nasvet

Nepozebnik pomaga, da se eterična olja dobro pomešajo z vodo. Uporabite 1-2 žlici nepozebnika na 200-250 ml destilirane vode. Vodo vlijte v stekleničko s pršilom, dodajte eterična olja in dobro pretresite.

Mešanica za zaščito pred komarji

Zmešajte:

  • 30 kapljic eteričnega olja limonske trave ali citronele
  • 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa
  • 20 kapljic eteričnega olja bazilike in
  • 100 ml osnovnega olja jojobe.
Opozorilo:

Previdno pri uporabi olja limonske trave, predvsem pri otrocih. Olje prej testirajte ne majhnem predelu kože.

Značke: eterična olja