Eva Boto je takoj po napornem obdobju spakirala in pobegnila v...

Eva Boto je takoj po napornem obdobju spakirala in pobegnila v... (foto: Ana Gregorič) Ana Gregorič
10. 7. 2022

Pevka Eva Boto je v teh dneh zaposlena predvsem s številnimi koncerti in nastopi, pred kratkim pa je izdala tudi nov videospot. Z Evo smo klepetali o tem, kako skrbi zase ob napornih obdobjih, katere tehnike za obvladovanje stresa pri njej najbolj delujejo ter kakšne aktivnosti ima najraje.

Kakšen je vaš povprečni dan in katere navade vključuje?

Ponavadi imam največ prostega časa dopoldne – takrat namenim največ časa pevskim vajam in športu. Sploh s psom Luckyem se rada odpraviva na kakšen hrib. Popoldne uredim vse obveznosti, ki jih imam tisti dan.

Če pa govoriva o povprečnem "glasbenem dnevu", se ta prične s pevskimi vajami, nato pa se uredim za koncert in odpeljem na destinacijo. Sledi tonska vaja in naposled koncert.

Ob vašem pestrem urniku je najbrž še toliko pomembneje, da ste v dobri telesni pripravljenosti. Kako zanjo skrbite? Imate posebne treninge, se držite kakšnih prehranskih smernic?

Poskušam se redno gibati in prehranjevati uravnoteženo. Najraje se odpravim v hribe, spet drugič mi paše kolesarjenje, 1 do 2-krat tedensko se odpravim tudi v fitnes, kjer mi s treningi pomaga prijateljica. Poslušam svoje telo in se prilagajam situacijam.

Za dobro pripravljenost pa je pomemben tudi počitek in čas za regeneracijo. Kako v obdobju, ko imate več dela poskrbite za počitek in si vzamete čas zase?

Takrat je dosti manj spanja in več napetosti, zato se v tem času težko odklopim, vseeno pa poskušam najti ravnovesje. Po napornem obdobju si vzamem čas zase in napolnim baterije za naprej. 

Ravno to sem storila zdaj po zelo pestrem in delovnem obdobju - snemali smo novo pesem in spot, hkrati pa sem imela kar nekaj koncertov in nastopov. Po koncu sem hitro samo spakirala stvari in pobegnila v Bohinj - bila sem v naravi, se gibala, za piko na i pa je poskrbel skok s padalom, ki je zame definicija odklopa.
Že sodelujete v Aktivni nagradnem izzivu? >

Imate kakšne tehnike, s katerimi obvladujete stres?

Z dihalnimi vajami in meditacijo ali pa z umikom v naravo.

Kateri športi vas osebno najbolj veselijo in ali je morda tudi kakšen, ki vam ni všeč?

Čisto odvisno od obdobja. Poleti mi zelo paše kolesarjenje, rolanje, zadnji dve leti zelo rada hodim v hribe, še vedno pa ne maram teka.

Kako si pomagate ob dnevih, ko nimate motivacije za gibanje?

Ravno takrat vstanem in grem. Pomaga mi, če takrat koga pokličem, da gre z mano in je takoj lažje.

Ko govorimo o zdravem življenjskem slogu, ljudje najpogosteje pomislimo na redno gibanje in ustrezno prehrano. Kaj poleg tega je po vašem mnenju še pomembno za zdravo življenje?

Spanje. Vsaj to vidim pri sebi. Če nisem naspana, tudi funkcionirati ne morem, tako kot je treba. Posledično imam potem manj energije in slabšo koncentracijo za delo.

Prisluhnite tudi Aktivni podkastu! >

Pred kratkim ste posneli tudi nov videospot. Kako na snemanjih ustrezno poskrbite zase?

Največji izziv snemanj je obvladovanje stresa, ki je zaradi intenzivnosti, časovnic, premikov in vsega, kar pride zraven, visok. Večino stvari skušam rešiti vnaprej s pripravami, sicer pa sem se z leti naučila tega, da tudi če kaj ni 100% pripravljeno, se lahko z mirnostjo in improvizacijo odlično uredi na licu mesta. Z ekipo smo večinoma sami za vse, tako da se človek nauči marsičesa, v prvi meri pa obvladovanja sebe in bližnjih, ki so na snemanjih okoli tebe.

V času snemanj je zagotovo tudi manj časa za vadbo ter pripravo hrane, vseeno pa poskrbim, da ne izostajam z obroki in poskušam jesti čim bolj uravnoteženo tudi takrat. Glede na raznoliko ponudbo restavracij dandanes ni več izgovorov, da ne moreš jesti zdravo, saj je dostopnost vsega zelo dobra.

Imate pred snemanji kakšne posebne priprave, s katerimi poskrbite za še boljšo pripravljenost?

Poskušam biti samo čim bolj spočita in naspana.

Evin nov videospot si lahko ogledate tukaj: 

Intervju pripravila: Veronika Sivka