Fotograf Aleš Krivec svetuje: "Občutek za fotografiranje je zagotovo bolj pomemben od opreme."

Fotograf Aleš Krivec svetuje: "Občutek za fotografiranje je zagotovo bolj pomemben od opreme." (foto: Aleš Krivec) Aleš Krivec
13. 6. 2017

Aleš Krivec je znan po dih jemajočih fotografijah gora in Slovenije, ki jih objavlja na svoji strani Landscape Photography by Ales Krivec na Facebooku. Povprašali smo ga za nekaj nasvetov, kako lahko tudi sami izboljšamo svoje fotografske spretnosti.

Aleš, kaj bi svetovali tistim, ki ob vaših fotografijah zavzdihnejo: “Tudi jaz bi želel tako fotografirati.”

Pred nekaj leti, ko sem se začel ukvarjati s fotografijo, nisem bil prav nič boljši ali slabši od večine, ki danes rada gleda moje fotografije. Menim, da talent ne igra ključne vloge, ampak predvsem to, koliko je nekdo pripravljen v to vložiti in ali ga to sploh veseli. Pred leti si nisem predstavljal, da bom danes ob štirih zjutraj že lezel na vrh gore samo zato, da bi posnel fotografijo. Želja posneti dobro fotografijo je z vsakim 'izletom' rasla in kmalu prerasla v strast oz. manjšo obsesijo.

Danes na vsakem koraku oprezam za dobro svetlobo, neobičajno kompozicijo in barvitostjo okolice. Navadno je lahko to tudi moteče za ljudi okrog mene, a tako pač je. Vse izhaja iz tega, da te fotografija obsede do te mere, da vsakodnevno razmišljaš o tem, kako boš posnel še boljšo fotografijo. Ne nazadnje pa velja to za vse dejavnosti; brez veliko vloženega časa in truda si težko v nečem dober.

Aleš Krivec Photography

Koliko je pomembna oprema in koliko občutek za fotografiranje?

Občutek za fotografiranje je zagotovo bolj pomemben od opreme, a za res dobro fotografijo je navadno potrebno oboje oz. imeti vsaj solidno opremo. Občutek za fotografijo pa lahko nadgrajujemo.

Vsak dan, ko fotografirate in doma obdelujete fotografije, prispeva k izboljšanju občutka. Prav tako pripomoreta dnevni odmerek dobrih fotografij drugih fotografov in preučevanje njihove tehnike ter pristopa.

Druga zgodba je nočna fotografija. Brez dobre opreme je precej težje narediti kakovostno fotografijo, ki bi se tudi natisnila v večjem formatu. V tem primeru potrebujete predvsem opremo, ki naredi kakovosten posnetek s čim manj šuma pri visoki svetlobni občutljivosti (ISO). Pri tovrstni fotografiji je poleg občutka in opreme potrebna tudi želja po tem, da sredi noči stojite sredi ničesar.

Aleš Krivec Photography

Marsikdo ne jemlje fotografske opreme v gore, ker je ta dodatno breme.

Zagotovo je nošenje opreme v gore dodatno breme, sploh takrat, ko se odločim, da bom delal tudi nočne 'time-lapse' posnetke, in nesem na vrh dva fotoaparata, dva objektiva in stativ. Ker je potrebno za prenočitev tudi nekaj dodatne opreme, je nahrbtnik precej težak. Ampak ko si zapičim v glavo, da bi rad nekaj fotografiral, to ni večja ovira. Kondicija pa na srečo ni problem. To se lahko vzame kot dodaten trening.

Nekaj preprostih nasvetov za boljše fotografije:

  • Fotoaparat imejte vedno nekje v bližini. Nikoli ne veš, kdaj se nepričakovano odpre nebo in se razmere spremenijo iz slabih v odlične.
  • Naredite čim več posnetkov z različnih zornih kotov. Ko sem na neki lokaciji in čakam vzhod, poskušam narediti čim več posnetkov z različnih zornih kotov. Na začetku sem za fotografije narave večinoma uporabljal široki kot, po principu več ko zajamem, bolje je. Pozneje pa začneš opazovati bolj oddaljene motive in razmišljaš, kako bi jih umestil v okolico. Na primer, močno približana cerkev in v ozadju gore, ki so videti precej bližje, kot dejansko so, da fotografiji tisto nekaj več. To je nekaj, kar je brez teleobjektiva neizvedljivo in spada v kategorijo manj običajnih fotografij. Tako lahko svoji fotografiji dodate novo dimenzijo.
  • Svetloba igra ključno vlogo pri dobri fotografiji in najboljša je takrat, ko je neobičajna. Zato iščemo 'zlato uro' po vzhodu ali pred zahodom. Ker se v zadnjem času navdušujem nad nočno fotografijo, ta zahteva tudi kakšno neprespano noč. Lani sem tako trikrat prespal v visokogorju v spalni vreči, medtem ko sem delal 'time-lapse' posnetke. Lahko bi fotografiral samo zahod in ne bi imel neprespanih noči, a jutra imajo neki poseben čar. Jutranje meglice bistveno pripomorejo k dramatičnosti.

Napisala: Ana Vehovar, fotografije: Aleš Krivec

Poglejte si še čudovito fotogalerijo: To je Slovenija