Ideja za izlet: 10 razlogov, zakaj je Rašica res špica!

Ideja za izlet: 10 razlogov, zakaj je Rašica res špica! (foto: DDD) DDD
5. 10. 2019

Rašica - Vrh Staneta Kosca Rašica, 647 metrov visok osamelec pri Ljubljani, se nahaja ob reki Savi nad vasema Rašica in Doben. Na zahodnem pobočju Rašice sta še še Veliki vrh (568 m) in Mali Vrh (483 m).

In 10 razlogov, zakaj je Rašica špica?

1. GOZD 

Ker lahko v gozdu, stran od mestne gneče vsi Ljubljančani (in okoličani) na hitro prezračijo glavo in napolnijo pljuča. Gozd, ki obdaja Rašiško pobočje pa je tako ali tako sam po sebi dovolj zanimiv, da se vsi obiskovalci, tudi štirinožni, nadihajo svežega zraka, ne glede na vreme in letni čas.

2. ZA VSE

Hrib je zaradi lahke dostopnosti primeren za družinske izleti tudi z najmlajšimi navihanci in najstniki, ki jim hoja ne diši ravno preveč – morda jih lahko premamite z mehkimi buhteljni, ki jih prodajajo v domu. Odličen je tudi ričet, da o domačem čaju ne govorimo.

3. 14 POTI 

Do vrha vodi 14 označenih poti ter tudi makadamska cesta, nanj pa se lahko povzpnete iz več strani: črnuško – bežigrajske, šentviške in mengeške.

4. STOLP

Na vrhu stoji planinski dom z odlično domačo gostinsko ponudbo in 17 metrov visok razgledni STOLP iz katerega se ponuja lep razgled po večjem delu osrednje Slovenije (na velikokrat megleno Ljubljansko kotlino). Najlepši je pogled na kamniško Savinjske Alpe.

5. NI ZA UMRET NAPORNO 

Kratko, a sladko: do vrha potrebujete približno pol ure do eno uro hoje - odvisno po kateri poti se boste vzpeli.

6. BREZSKRBNO

S seboj ne potrebujte nič, le kakšen evro v žepu in za malčke požirek ali dva vode.

7. V ŠPORTNIH COPATIH  

Pot je ves čas lepa za hodit, tako da so dovolj že udobnejše superge ali lažji pohodi čevlji.

8. ZA GORSKE KOLESARJE 

Rašica je zaradi makadamske ceste priljubljena tudi pri gorskih kolesarjih, z avtomobilom pa se gor vozijo samo oskrbovalci planinske koče.

9. STANE JE BIL HEROJ 

Stane Kosec po katerem se imenuje vrh Rašice, je bil partizan in narodni heroj rojen v vasi Rašica.

10. PASJI BAR 

Rašica je psom izredno prijazna izletna točka. V Planinskem domu so izredno ponosni na svojega kosmatinca, zato še posebej lepo poskrbijo za kužke.

11. NI ŠMARNA GORA

Rašica je špica, ker ni Šmarna gora, ker je toliko različnih poti v gozdu ni gneče, kužki lahko prosto tekajo in malčki svobodno vpijejo. In mimogrede - rašiški buhteljni so večji in morda celo boljši od šmarno-gorskih mišk. No od Rašice pa do Šmarne gore pa vas vodi označena pot. 

L.T.

Preberite še: Zakaj jo morate takoj mahniti na sprehod?   ali Po sprehodu vam priporočamo v branje odlične knjige, ki jih preberite še pred zimo.