Iščete aktiven in hkrati sproščujoč oddih? Privoščite si potepanje po očarljivem Hrvaškem Zagorju

Iščete aktiven in hkrati sproščujoč oddih? Privoščite si potepanje po očarljivem Hrvaškem Zagorju (foto: Domagoj Sever) Domagoj Sever
17. 5. 2023 Promocijsko sporočilo

Zdaj je idealen čas za izlete, zato smo za vas pripravili idejo, ki je vsaj malo drugačna od vseh običajnih oddihov. Izkoristite jo lahko tudi za enodnevni izlet, saj to čudovito gričevnato pokrajino najdete takoj za slovensko mejo, ali preživite več dni v čarih, ki jih skriva Hrvaško Zagorje.

Tu se skriva za vsakogar nekaj. Na svoj račun boste prišli ljubitelji zgodovine, oboževalci naravnih danosti, vsi, ki ljubite dobro žlahtno kapljico, pa tudi celotne družine, saj Hrvaško Zagorje nudi kar nekaj term, kjer se lahko skupaj z otroki zabavate in razvajate. Seveda bo najmlajšim všeč tudi muzej o pračloveku v Krapini, srcu hrvaškega Zagorja.

1. Raj za vse, ki obožujete naravo

Pokrajina je tu naravnost idilična! Griči, doline, rodovitna polja, vinske ceste, jezera in reke bodo prav gotovo zadovoljili vse, ki obožujete pohajanje po naravi. Poti vas vodijo po širokih in bogatih zagorskih gozdovih, mimo prelepega jezera, vmes pa si boste lahko ogledovali vasi in mesteca ter dvorce in gradove. 

2. Idealna destinacija za ljubitelje zgodovine

Ivo Biočina

Hrvaško Zagorje je tudi bogato z zgodovino in tradicijo. Dvorci in gradovi v Hrvaškem Zagorju bodo nedvomno navdušili vse, ki se zanimate za zgodovino in kulturo. Tu stojita grad Veliki Tabor in Mali Tabor, dvorca Trakošćan in Miljana ter še in še. Vsak od njih seveda v sebi skriva svoje zgodbe preteklosti.

Pravi zgodovinski biser je dvorec Trakošćan (na uvodni fotografiji), eden izmed najlepših gradov v tem delu Evrope. Poleg obiska dvorca, kjer si lahko ogledate številne muzejske zbirke, si privoščite še sproščujoč sprehod okrog jezerca tik ob dvorcu.

Če se navdušujete nad prazgodovino, pa seveda obiščite mesto Krapina in muzej krapinskih neandertalcev. Do muzeja se sprehodite čez park z nizom lesenih skulptur znanih hrvaških umetnikov, muzej sam pa velja za enega modernejših na Hrvaškem in v širši okolici vzhodne Evrope. Tu najdete zanimivo zgodbo o življenju in kulturi neandertalskega človeka v Krapini, podprto z multimedijskimi vsebinami in arhitekturo.

Ivo Biočina

Ne pozabite niti na Kumrovec, rojstni kraj maršala Tita, kjer stoji muzej Staro selo. Tu lahko uživate tudi na sprehodu med krošnjami dreves v Zelenjaku.

Ivo Biočina

3. Za ljubitelje dobre hrane, žlahtne kapljice in gostoljubja

Na račun boste tu prišli vsi, ki radi bivate na turističnih kmetijah, kjer lahko okušate lokalne dobrote. Na tem območju je res dobro razvit kmečki turizem, domačini pa so več kot gostoljubni – z njimi boste lahko poklepetali o čemerkoli boste želeli in tako še iz prve roke izvedeli kaj o tem čudovitem okolju. Odlična domača hrana ter vrhunsko vino pa sta poleg v nastanitvah kmečkega turizma na voljo tudi v restavracijah.

Hrvaško Zagorje je posejano z vinogradi in bogata enološka zgodba je zbrana pod imenom Vinogradi z razgledom. Vino je tu tradicionalno prisotno na vsakem hribčku in v vsaki kleti in znano po svoji odlični aromi in kakovosti.

Ivo Biočina
19. maja letos lahko doživite posebno izkušnjo okušanja vin na Bolfanu Vinski vrh, kjer boste uživali v odličnih vinih zagorskih vinarjev, pokušali in degustirali vina s posebej oblikovano gastronomsko ponudbo, vse to pa ob čudovitem pogledu na zagorske griče. Vina bo predstavljalo kar 14 priznanih zagorskih vinarjev.

4. Sanjsko razvajanje v termah

Sanjski oddih boste v Hrvaškem Zagorju doživeli tudi vsi, ki obožujete razvajanje v termah. To je namreč območje zdravilišč in največjega vodnega parka na Hrvaškem v Termah Tuhelj. Tu najdete Krapinske toplice, Varaždinske toplice, Terme Tuhelj in Stubičke toplice.

Družine z otroki boste prav gotovo uživale v Vodnem planetu v Termah Tuhelj, ki ga sestavlja osem notranjih in zunanjih bazenov, vsi pa so napolnjeni s termalno tuheljsko vodo. Na več kot pet tisoč kvadratnih metrih ponuja različne atrakcije, raznoliko gostinsko ponudbo, zabavno animacijo in edinstveno doživetje za vso družino.

Krapinske Toplice pa so vmeščene v mirno zeleno dolino, obkroženo s slikovitimi hribi hrvaškega Zagorja. Že od nekdaj so znane kot termalno središče in kopališče, ki črpa vodo iz štirih termalnih vrelcev. 

5. Za navdušene nad aktivnostmi v naravi

Obožujete prav posebne avanture? Hrvaško Zagorje vam nudi nešteto možnosti za to! Polet z balonom, skok s padalom, nepozabni quad safari (vožnja s štirikolesnikom skozi neasfaltirane predele), paintball ... Za prav vsakogar nekaj!

Radi okolico in nedotaknjeno naravo raziskujete s kolesom? Bolj zahtevne ali manj zahtevne kolesarske poti so tu za vas, da vas odpeljejo iz stresnega vsakdana. Kolesarska pustolovščina vas bo popeljala skozi zagorske mistično-zgodovinske zgodbe, številne gradove in parke, mimo baročnih cerkva vse do sproščujočega izvira termalne vode. 

Domagoj Blažević
Dvorec Trakošćan

Ideja za aktiven oddih so tudi urejene peš poti, ki vodijo vse naokoli Krapinskih Toplic in so odlično izhodišče za družinsko potepanje po tej pokrajini.

Nastanitev? Ni težava!

Poleg ogromno možnosti kmečkega turizma na tem območju najdete tudi luksuzne počitniške hiše pod skupnim imenom True Zagorje Home. Nastanitve so tu prilagojene vsem okusom – od modernih v zelenih oazah do tradicionalnih lesenih hiš v bližini mirnih krajev, ki zagotavljajo zasebnost in vse, kar potrebujete za kakovosten počitek in uživanje.