Izurite svoj imunski sistem (tako bo v popolni pripravljenosti)

Izurite svoj imunski sistem (tako bo v popolni pripravljenosti) (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
28. 1. 2021 Promocijsko sporočilo

O tem, kako poskrbeti za imunski odziv, ste verjetno prebrali in slišali že veliko. Kako skrbeti zase, kaj jesti, koliko se gibati, da je naš imunski sistem lahko kar najmočnejši. Morda pa niste vedeli, da lahko imunski sistem tudi izurimo.


Pri človeku imunski odziv v grobem delimo na prirojeni (nespecifični) odziv in pridobljeni (specifični oziroma s protitelesi). Še pred kratkim je bilo govora le o pridobljenem imunskem odzivu, ko se kot odziv na okužbo razvijejo specifična protitelesa, ki nam ob prihodnji okužbi z istim virusom oziroma bakterijo omogočajo odpornost. Zadnjih 10 let pa je vse več odkritij o razvoju spomina prirojenega imunskega odziva.

Do njegovega razvoja pride, ko se telo prvič sreča z virusi in bakterijami, kar vodi do ‘urjenja’ imunskega sistema in vzpostavitve stanja višje pripravljenosti, ki lahko traja od nekaj tednov pa tudi do več mesecev. Tako ‘izurjen’ prirojen imunski sistem se precej bolj hitro in učinkovito odzove na morebitne nove izzive.

Ker imamo specializirane imunske celice tudi v črevesju, lahko urimo imunski sistem tudi prek uživanja določenih snovi, ki po sestavi spominjajo na patogene mikroorganizme, kot so betaglukani iz celičnih sten kvasovk.

Kaj so betaglukani?

Betaglukani so naravne molekule, ki jih sestavljajo dolge in razvejane verige med seboj povezanih glukoznih enot. Najdemo jih v glivah, bakterijah in algah, prisotni pa so tudi v žitaricah.

Že v 50. letih prejšnjega stoletja so znanstveniki prvič odkrili, da uživanje betaglukanov vpliva na imunski sistem. Pozneje so ugotovili tudi, da niso vsi betaglukani pri tem enako učinkoviti, temveč je to odvisno predvsem od njihove razvejanosti. Najbolj učinkoviti so tisti, ki vsebujejo pretežno 1,3- in 1,6-glikozidne vezi, kot jih najdemo v betaglukanih iz gliv, medtem ko betaglukani iz žitaric takega učinka nimajo.

Za njihovo učinkovito delovanje je zelo pomembno, da so dobro prečiščeni in ne vsebujejo ostankov lipidov in drugih sladkorjev. Človeško telo zaužite betaglukane prepozna kot tuje molekule, kar stimulira imunski sistem, saj so prisotni tudi v številnih škodljivih bakterijah. Ta sistem prepoznave je evolucijsko zelo ohranjen pri različnih živalih in je ena od osnovnih obramb pred škodljivimi mikroorganizmi.

Betaglukani Wellmune® so visokoprečiščeni betaglukani, pridobljeni iz gliv, natančneje pekovske kvasovke. Ker so pridobljeni iz inaktiviranih kvasovk, so popolnoma varni za uživanje. So eni izmed najbolj raziskanih betaglukanov, saj je njihovo delovanje podprto z največ kliničnimi raziskavami. Patentirane betaglukane Wellmune uporablja tudi Medex v svojih izdelkih. Primerni so za dolgotrajno, redno jemanje, ki dolgoročno krepi in uri imunski sistem, da se močno odzove takrat, ko to najbolj potrebujete.

PROMO

Kapsule BetaGlukan vsebujejo učinkovito kombinacijo aktivnih sestavin, betaglukane Wellmune® in vitamin D in cink, ki prispevata k delovanju imunskega sistema, ter so brez sladkorja in umetnih sladil, zato so primerne tudi za diabetike.

PROMO

Sirup BetaGlukan Junior pa je namenjen otrokom že od 1. leta dalje. Vsebuje med, hruškov sok in naravno aromo maline za izbirčne trebuščke, beta-glukane Wellmune®, vitamin C, vitamin D in cink, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema; vitamin C, ki prispeva še k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti; cink pa ima vlogo tudi pri kognitivnih funkcijah. Sirupu je dodana oligofruktoza (prebiotik).