Je navezanost na otroka slaba ali dobra lastnost staršev?

Je navezanost na otroka slaba ali dobra lastnost staršev? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 10. 2017

Kot starš skušate prepoznati otrokove potrebe, mu nuditi oporo in z njim vzpostaviti posebno vez. Navezanost ima nekaj dobrih in slabih lastnosti, zato preverite, na kateri strani ste.

Za zdravo otroštvo je pomembno, da otrok vzpostavi vez z materjo in obratno. Če je ta prekinjena v zgodnjem otroštvu (ko je otrok še skoraj dojenček) ima to lahko izjemno slabe posledice na njegov nadaljnji razvoj. Pomanjkanje tesnega materinskega stika se kaže v čustvenih in socialnih problemih.

Dobre plati starševske navezanosti na otroka

Otroci, ki imajo starševsko podporo in so navezani nanje, imajo dobro samopodobo in se bolje odrežejo, ko so pod stresom. To ima še nekaj drugih prednosti:

 • Ljubezen

Navezanost starša in otroka vsaj v zgodnjih letih prinese s seboj smeh, objemanje in druge načine za izkazovanje ljubezni.

 • Okrepljen starševski čut

Ko veliko časa preživite z otrokom, opazite tudi majhne neverbalne znake, ki vam povedo, kako se počuti. Natanko veste, kako se obnaša ko je lačen, zaspan, razdražen.

 • Zaupljivost, samozavest, odločnost

Ko ustvarite varno okolje, otroci vedo, da lahko računajo na vas. Ko se spopadajo s svojimi strahovi, jim nudite oporo.

 • Govor

Ko otrok pogosto sliši starše, ki se pogovarjajo ali govorijo z njim, se hitro nauči kakšne besede in začne govoriti.

 • Pametnejši in neodvisni

Ker poskrbite za otrokove potrebe, je srečen in ima več časa za odkrivanje sveta in okolja v katerem živi.

 • Globlja povezanost

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bosta mati in otrok vzpostavila posebno vez, če bosta veliko časa preživela skupaj. To pomeni, da si bosta bližje tudi med odraščanjem, kar lahko zelo olajša delo v puberteti.

 • Vzgajanje

Več časa kot preživite z otrokom, lažje postane vzgajanje. Že iz enega pogleda lahko razbere, da je nekaj storil narobe in v majhnem nasmehu prepozna pohvalo.

otrok

Slabe plati starševske navezanosti na otroka

Obstaja pa tudi nekaj slabih plati, ki so povezane s preveliko navezanostjo.

 • Nevarnost za starše

Če se odzovete na vsak jok in glas, ki ga naredi otrok ponoči ter vstanete še za hranjenje in crkljanje, bo kmalu število ur, ki jih prespite, postalo premajhno. S tem ne boste pomagali ne sebi, ne otroku.

 • Služba

Ob nezdravi navezanosti bo imel otrok več težav s prilagajanjem na vrtec oziroma na čas, ko njegova mati ne bo z njim. Vsi otroci in prav tako starši občutijo žalost, ko se morajo po enem letu ločiti, vendar se samostojni malčki vključijo veliko prej.

 • Umiritev

Če se odzovete na čisto vsak zvok, ki ponoči prihaja iz otrokove postelje in veste, da verjetno z njim ni nič narobe, se malček ne bo naučil umiriti sam. Dojenčki se namreč naučijo sprostitve in uspavanja, ko jih položite v posteljo, kar lahko prekinete s tem, ko  jih vzamete k sebi.

 • Hranjenje in dvigovanje

Otrok, ki ga nahranite na njegovo zahtevo, bo dobil signal, da lahko sam izbira, kdaj bo najprimernejši čas za hrano. Težje ga boste odvadili mleka in privadili na običajno hrano. Malček, ki ga boste dvignili k sebi vedno, ko joče, pa lahko postane razvajenec.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri