Kaj bi se zgodilo s telesom, če bi kavo zamenjali za čaj?

Kaj bi se zgodilo s telesom, če bi kavo zamenjali za čaj? (foto: profimedia) profimedia
2. 3. 2019

Če bi zamenjali skodelico kave za skodelico čaja, bi lahko opazili …

Ne moremo natanko predvideti, kako bi telo vsakega posameznika reagiralo, če bi namesto kave pili čaj, lahko pa se vam zgodi kaj od naslednjega:

Morda znižate raven slabega holesterola. Pri filtrirani kavi so namreč odstranjene spojine kot so kafestol in kahveol, medtem ko pri nefiltrirani ostanejo in jih zaužijete. Omenjeni spojini dvigujeta raven slabega LDL holesterola. Posledično imate večje tveganje za srčni napad in kap. Pri čaju se s takšnimi težavami ne boste srečali.

Ko zmanjšate ali popolnoma izločite kavo iz svojega jedilnika, vas lahko boli glava. Vse je odvisno od tega, koliko kofeina si običajno privoščite v enem dnevu in kako občutljivo je telo na takšne spremembe. Ko se privadite na čaj namesto kave, bodo glavoboli izginili. To lahko traja nekaj dni ali tednov.

Ne boste imeli težav z zgago, ki jih kava lahko poslabšuje. Sprosti mišice med požiralnikom in želodcem, zato lahko želodčna kislina prehaja skozi prazen prostor in povzroči refluks. Če imate s tem pogosto težave, bo bolje, da si privoščite skodelico čaja, tudi če ima malce kofeina. Strokovnjaki zaenkrat ne morejo določiti, zakaj se stanje izboljša, vendar veilko ljudi poroča o tem, da so se težave umirile, ko so opustili kavo.

Znebili se boste mišičnih krčev, saj kava otežuje telesu absorbcijo magnezija. Če pijete veliko kave in ne dobite dovolj magnezija iz prerane, lahko občutite napetost in krče v mišicah ter zmotno menite, da je to posledica vadbe. Vse skupaj lahko odpravite s kakšno skodelico kave manj.

Boljši spanec je ena od logičnih posledic zmanjšanja kofeina, še posebej tistega, ki ga uživate v popoldanskih urah. Končno boste lahko vzpostavili normalen ritem, saj boste hitreje zaspali. Z večernim ritualom boste sporočili telesu, kdaj se bliža čas za počitek, ta pa bo tudi kvalitetnejši.

Ne boste več napeti in tako razdraženi, kot ste bili do sedaj. To je običajno predvsem pri tistih, ki na dan spijejo več kot 3 skodelice kave in s tem telo držijo v stalni pripravljenosti. To pa povzroča velik stres organizmu. Z menjavo kave za čaj se bo stanje hitro izboljšalo, tudi če pijete čaj, ki vsebuje kofein. Ker je prisoten v manjših količinah, boste težje pretiravali.

Ne bojte se, da bi zaradi pomanjkanja kave ostali brez energije. Za to lahko poskrbite še z nekaterimi drugimi živili. 
  • Na naše telo blagodejno deluje že vonj citrusov: ta nas spravi v neke vrste alarmno stanje – kar nam pomaga popoldne, ko nam počasi zmanjkuje energije, in zjutraj, ko se želimo zbuditi. 

  • Jogurt ne vsebuje le veliko beljakovin, temveč tudi mlečnokislinskih bakterij. To spodbudi presnovo in telesu da dovolj energije.

  • Sijajna hrana za zajtrk so jajca. V njih je veliko beljakovin, ki nas nasitijo za kar nekaj časa, in mikrohranila, kot so holini in tudi vitamin D, ki ga telo spremeni v energijo.

  • Žlička medu v toplem mleku vas bo prebudila enako dobro kot skodelica kave.

  • Če vas začne v službi ali med študijem zmanjkovati in imate občutek, da boste zaspali kar za mizo, vstanite, odprite okno, desetkrat globoko vdihnite, če imate čas, jo za 15 minut mahnite na sprehod.
Značke: čaj kava