Kaj narediti, ko življenje postane preveč stresno?

Kaj narediti, ko življenje postane preveč stresno? (foto: profimedia) profimedia
16. 4. 2019

Boste dovolili, da vas stres ponese v izgorelost ali boste obvladali situacijo in poskrbeli zase? Sledite korakom, ki vam pomagajo obvladati še tako naporne trenutke.

1. KORAK: Ugotovite, kaj se dogaja in ne pozabite nase

Ustavite se, zajemite sapo in razmislite, kaj se sploh dogaja. Je šlo kaj narobe v službi ali doma? Ko boste določili bistvo problema, boste tudi vedeli, na koga se lahko obrnete, če bi potrebovali pomoč. Ko boste začeli razumeti situacijo, boste manj prestrašeni, saj boste razmišljali o potencialnih rešitvah, se izobrazili in morda celo uvideli, da problem ni tako velik, kot ste sprva mislili. Ne izgubite svoje glave in se ne iztrošite, ker s tem ne boste našli rešitve.

2. KORAK: Zapišite

Bolj pomirjeni in zbrani boste, če svoje skrbi in glavno težavo napišete na list papirja. Najprej zapišite, kaj natanko se dogaja, spodaj pa tudi, katera čustva vas ob tem prevzamejo. Opazili boste, česa vas je strah, zakaj ste jezni, kaj vas spravlja v slabo voljo. Bolj pregleden zapis pa lahko razkrije tudi pot do rešitve in vas pomiri.

Nikar ne lezite v posteljo, ne da bi se vsaj delno posvetili problemu, saj ne boste imeli mirnega spanca. Ko bo vse varno zapisano, pa boste lahko počakali do jutra, ko bodo misli sveže in se znova lotili vsega skupaj.

3. KORAK: Prosite za pomoč

Naj najprej razjasnimo, da iskanje pomoči ni znak šibkosti, ampak poguma in razumnosti. Uvideli ste, da sami ne boste kos temu, kar se je zgodilo, zato poiščite dodaten par rok. Nov pogled na stvar bo prinesel nove ideje in izboljšave, to pa je natanko tisto, kar potrebujete. Poleg tega ni potrebe, da se toliko obremenjujete, če lahko delo opravita dva. Za vsako ceno se skušajte izogniti temu, da pregorite.

4. KORAK: Poskrbite zase

Do tega koraka ste že dodobra obvladali situacijo, zato je čas, da poskrbite zase. Tudi če problema še niste dokončno rešili, si vzemite prost večer in počnite karkoli, kar vas sprošča. Edino pravilo je, da ne smete misliti na omenjeno situacijo.

Najbolj učinkoviti boste, če se odklopite od elektronskih naprav, na katerih bi imeli možnost preverjati stanje. Vzemite si čas za romantično večerjo v dvoje in pogovor do jutranjih ur, privoščite si kopel, plešite na najljubšo glasbo, organizirajte zabavni večer s prijatelji …

S takšnimi stvarmi skrbite, da ne izgorite in da bolje razmišljate. Ko se malce odklopite od težav, lahko kasneje namenite svež pogled temu, kar vas pesti in morda pristopite drugače. Zapomnite si,  da nobena težava ni tako velika, da bi morali zanemariti sebe in svoje zdravje.

5. KORAK: Naredite načrt

Ko je stresna izkušnja za vami, potegnite črto in ugotovite, česa ste se naučili. Katera rešitev se je na koncu izkazala za najboljšo, kako bi ukrepali v podobnih situacijah, kaj vas je najbolj prestrašilo ali razjezilo? Opremite se z vsemi temi informacijami in naredite vsaj približen načrt za naslednjič, če obstaja kaj možnosti, da bi se vse skupaj ponovilo. Tako boste v prihodnje uspešnejši in si prikrajšali veliko stresa.

NASVET

Velike in majhne težave skušajte rešiti s športom. Med tekom se na primer misli zbistrijo in ne bo čudno, če se boste spomnili kaj učinkovitega. Pomagajo tudi intenzivnejše vadbe, pri katerih lahko iz sebe spravite negativna čustva in k problemu nato pristopite z malce bolj pozitivnim odnosom. Morda potrebujete jogo, ki vas bo umirila in vsaj za trenutek sprostila. Testirajte, kaj natanko potrebujete in skušajte vadbo večkrat vključiti v urnik.

Preverite tudi: 5 načinov, kako se spopadati z depresijo