Kaj o vas pove stisk roke

Kaj o vas pove stisk roke (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 12. 2016

Prvi vtis šteje! V le 90 sekundah si ustvarimo sliko sogovornika. Pomemben kriterij: stisk rok. In to so stvari, ki jih stisk roke razkriva o vas.

V življenju se rokujemo približno 15.000-krat. Profesor Geoffrey Beattie je denimo raziskal, kakšen je idealen stisk roke. Rezultat: iztegnite desno roko in roko sogovornika stisnite trdno, vendar ne premočno. Dlani morajo biti hladne in suhe. Če se dlani srečata na sredini, stik pa traja tri sekunde in je pospremljen še z nasmehom – potem je stisk roke popoln. Večina pa to počne nekoliko drugače. Preberite, kako.

Okoli sveta

Vendar pazite – druge dežele, druge navade. V Aziji je dovolj lahen nagib telesa. Če vam ponudijo dlan, jo stisnite zelo lahno.

Enako velja za arabske dežele. Trden stisk rok se Arabcem zdi neprijeten. Zato si ob pozdravu radi položijo dlan na srce, namesto da bi stiskali roko sogovornika – tako pač veleva tradicija.

Premoč

Tipični mačo šef ponudi svojo roko tako, da je površina dlani vodoravna s tlemi. Nasprotniku ne preostane nič drugega, kot da svojo dlan potisne pod njegovo – in se podredi. Ta dominanten stisk roke naj bi nakazoval tudi hierarhijo.

Zagrabi!

Prijemanje za drugo dlan je še posebej priljubljeno med politiki. Na prvi pogled ta gesta deluje skrbno in dobronamerno. Lahko pa tudi nakazuje: "Imam te pod nadzorom." Dlani sicer ne morete kar tako izvleči, lahko pa s pogledom nakažete, da se ne mislite podrejati.

Primež

Ta stisk roke je lahko resnično boleč – predvsem za ljudi, ki nosijo prstan. Če roko nasprotnika stisnemo premočno, to kaže na pomanjkanje senzibilnosti in pomanjkanje samozavesti. Ta tip človeka bi rad izkazoval dominanco in doseže ravno nasprotno.

Stresanje

Posebej ekstrovertirani ljudje radi stresajo dlan. To sicer nakazuje na veliko energije in evforije – istočasno pa ni zelo senzibilno in je videti prej oklepajoče. V profesionalnem okolju velja: roko stresemo trikrat, nato jo izpustimo.

Mehkužno

Ljudje, ki svojo dlan podržijo obotavljivo, imajo lahko za to različne vzroke. Pomanjkanje samozavesti, sramežljivost ali pa pomanjkanje zaupanja. Tak stisk roke ni ravno najbolj zaželen pred pogovorom za službo.

Z razdalje

Kdor za rokovanje iztegne celo roko, bi več kot očitno rad ohranil neko distanco. Pri pogajanjih ali kakšnih drugih pomembnih pogovorih je lahko ta skepsa slabost. V vsakem primeru tip človeka, ki se tako rokuje, deluje negotovo in pretirano previdno.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri