Kaki hlače ali hlače iz kakija?

Kaki hlače ali hlače iz kakija? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2001

Hlače se morajo ravnati po tistem, ki jih nosi, in ne nasprotno. Naj gre za službo, prosti čas ali večerne dogodivščine, sproščene hlače iz peščeno obarvanega bombaža so pravzaprav najuporabnejše. No, nekje ob boku kavbojk. So vzdržljive, udobne, vsestranske in jih uvrščamo med modne klasike. Kaj več bi od hlač sploh še lahko pričakovali?

Kaki hlače ali hlače iz kakija?

Vse se je začelo pred dobrim mesecem dni, ko sem v uredništvu omenila magični besedi, ki ju tisti, ki se ukvarjamo z modo, uporabljamo tako pogosto kot bermuda hlače ali pa polo majčke: kaki hlače.

Prva se je oglasila lektorica, češ da še nikdar ni slišala za tovrstne hlače, in me opozorila, da izraz zveni podobno kot banana plašč ali vijolica obleka. Hm ... Prepričana, da vsak moški, ki nekaj da na svojo podobo, ve, kaj so kaki hlače, sem v uredništvu, kjer predstavnikov močnejšega spola ne primanjkuje, izvedla mini anketo in ugotovila, da je večini izraz skoraj popolna uganka. Takrat sem se odločila, da zadeva nikakor ne sme ostati nerešena.

Aja, pa še tole: glede na to, da je kaki, po Enciklopediji mode, rumenkastorjava bombažna tkanina v keprovi ali atlasovi vezavi (z zadnjima dvema izrazoma se nikar ne ubadajte), je slovnično pravilen izraz za zgoraj omenjene hlače pravzaprav hlače iz kakija.

Poveljnik z modno žilico

Zgodba o hlačah iz kakija se je začela v prvi polovici 19. stoletja, ko je poveljnik angleških vojaških enot v Pandžabu v Indiji, sir Harry Lumsden, naveličan neznosne vročine, svojo uniformo iz težkega volnenega filca zamenjal za lahke bombažne hlače. Ker pa so bile omenjene hlače kar spodnji del pižame, jih je pobarval z naravnim rastlinskim barvilom, imenovanim mazari. Novo nastalo barvo, v značilnem peščenem tonu, je poimenoval kaki - hindujska beseda za prah.

Lumsden je odkril, da so nove hlače primernejše od starih uniform in da se povrh vsega odlično zlivajo z okolico. Od tedaj velja pragmatični Anglež za iznajditelja hlač iz kakija in, čeprav je kaki v osnovi barva, je izraz postal sinonim za vojaške hlače.

Hlače iz kakija dobijo daljne sorodnike

Uniforme iz kakija so se iz Indije preselile v Južno Afriko, kjer so jih proti koncu stoletja privzeli za uradne uniforme. Trgovci pa niso sedeli križem rok: leta 1881 so v Manchestru patentirali kaki barvo in le dobro desetletje kasneje so tudi ameriški vojaki nosili uniforme iz kakija v vojni s Španci.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so v angleški industrijski prestolnici začeli na veliko izdelovati hlače iz kakija in jih razpošiljati po vsem svetu, tudi na kolonializirano Kitajsko. V letih pred drugo svetovno vojno so tradicionalno poslovno usmerjeni Kitajci začeli proizvajati svojo različico hlač iz kakija, te so bile narejene iz cenejšega, manj vzdržljivega bombaža, in jih prodajati ameriškim vojakom na Filipinih.

Hlače, ki niso imele gub in niso bile nujno barve kakija, so po vsem svetu postale znane kot chinos-ime, ki ga še danes uporabljajo v angleško govorečih deželah.

Zmagoviti pohod po svetu

Hlače iz kakija ali njihova kitajska različica so bile tako uporabne in preproste za vzdrževanje, da so jih ameriški vojaki po vojni odnesli s seboj domov in tam so se hitro začele vzpenjati po modni lestvici.

V petdesetih letih so jih nosili vsi študentje na elitnih univerzah, nekaj let kasneje pa že tako rekoč vsa Amerika, tudi ugledni kulturniki in politiki tistega časa, kot so bili glasbenik Glenn Miller, pisatelj Ernest Hemingway, predsednik John F. Kennedy ter filmska zvezdnika James Dean in Steve McQueen, ki so jim hlače iz kakija pomenile edino alternativo priljubljenim kavbojkam.

Hlače za nešteto priložnosti in vsak žep

Do danes so hlače iz bombaža v peščenih tonih doživele številne preobrazbe. Našli jih boste z gubami ali brez njih, široke ali ozke, z dodatnimi žepi, v različnih dolžinah in iz različnih vrst bombaža. Prav zato so te lahke, a vzdržljive hlače primerne za toliko različnih priložnosti, od vročega dne v pisarni do popoldanskega sprehoda po plaži in celo za nekatere večerne priložnosti.

S hlačami iz kakija boste največkrat najelegantneje rešili problem, s katerim se mora od časa do časa spoprijeti vsak moški: Katere hlače naj oblečem za to priložnost?

Bombažne hlače v peščenih in zemeljskih tonih so namreč na pogled elegantnejše kot kavbojke, pa kljub vsemu ne tako stroge kot temne hlače, ki so del vaše poslovne obleke. V vročih poletnih mesecih boste prav s hlačami iz kakija v kombinaciji s karirasto srajco ali z enobarvno T-majico dosegli sproščen a hkrati urejen videz.

Eva Hassl